Zajednički projekti TZKS i ZOI’84 u cilju olakšanja rada turističkih djelatnika

13.11.2020. 15:20 / Izvor: Fena
Zajednički projekti TZKS i ZOI’84 u cilju olakšanja rada turističkih djelatnika

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić razgovarao je sa direktorom KJKP ZOI’84 Edisom Bakovićem o zimskoj turističkoj sezoni te zajedničkom djelovanju u promociji turizma.

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić razgovarao je sa direktorom KJKP ZOI’84 Edisom Bakovićem o zimskoj turističkoj sezoni, pitanjima unapređenja turističke ponude u Kantonu Sarajevo te zajedničkom djelovanju u promociji turizma.

Turistička zajednica i ZOI’84 saglasni su da bi tokom zimske turističke sezone, najmanje 80 dana, trebalo obezbjediti dodatnu autobusku linija Sarajevo - Bjelašnica i obrnuto. U pregovore o uspostvaljanju dodatnog prevoza predloženo je da se uključi ministarstvo saobraćaja, vlada i javna preduzeća, u cilju omogućavanja građanima KS i turistima da tokom zimskih dana imaju priliku odlaska na planinu u dnevnoj i večernjoj varijanti, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Dogovarano je da se Turistička zajednica uključi u sufinansiranje ski-karata za skijanje na Bjelašnici, uz podršku Vlade KS, te je predloženo da se tokom zimskog perioda organiziraju vikend vaučeri za turiste.

Turistička zajednica je iskazala interes da u saradnji s Vladom KS, Ministarstvom privrede KS i ZOI’84 u prostoru hotela Maršal na Bjelašnici osposobi turistički informativni centar, prvi na ovoj planini, s ciljem olakšanja boravka turistima odnosno pružanja potrebnih informacija i usluga.

ZOI’84 i Turistička zajednica su se usaglasili da se dio parking prostora ispred Zetre stavi u funkciju parkinga za turističke autobuse, u cilju rješenja dugogodišnjeg problema parkinga turističkih autobusa. Parking bio bi opremljen i uređen po svim standardima te namjene, a zajednički bi ga finansirale Turistička zajednica i ZOI’84.  Na prostoru isred Zetre bilo bi omogućeno vozačima turističkih autobusa da na sigurno mjesto parkiraju autobuse, a unutar zgrade bio bi opremljen prostor za odmor vozača i suvozače, te druge potrebe i druge korisnika. Na parkingu bi se mogli parkirati i autobusi koji dovoze posjetioce u rekretivno zabavni centar i zoološki vrt "Pionirsku dolinu", čime bi se riješio trenutni veliki problem KJKP Park Sarajevo.

Na sastanku je dogovoreno da u skladu sa epidemiološkom situacijom, Turistička zajednica i ZOI’84 zajedno rade na promociji predstojeće zimske turističke sezone, koja je zbog pandemije koronavirusa bazirana na turistima iz regije, koji su prema statističkim podacima Turističke zajednice proteklih šest mjeseci bili među prvih pet najmnogobrojnijih gostiju u KS. Prema posljednjim statističkim podacima obrađenim u oktobru 2020. najviše turista bilo je iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te UAE i Turske. Ukupan broj dolazaka turista bilježi pad za 82 posto, a broj noćenja je manji za 80 posto u odnosu na isti period prošle godine.

ZOI’84 i Turistička zajednica dogovorili su da će u najkraćem mogućem roku uraditi digitalnu kartu ski staza i novi dizajn ski karte, u cilju poboljšanja promotivnog materijala. ZOI’84 će pripremiti promotivni video spot koji će  koristiti za zajedničku promociju zimske turističke sezone.

Uspješnom realizacijom navedenih prijedloga bio bi omogućeno aktivnije i kvalitetnije učešće turističkih djelatnika, koji su suočeni s trenutno teškim uslovim rada u turističkoj privredi, a u cilju ostvarenja povećanja dolazaka i noćenja turista u KS, te bi na ovaj način Turistička zajednica svojim članovima olakšala rad i pomogla djelovanje u pravcu oporavka i ublažavanja štetnih posljedica pandemije koronavirusa.

 

Fotografija: BHRT

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti