Zakon o obrazovanju odraslih će smanjiti nezaposlenost u Kantonu Sarajevo

02.10.2015. 09:16 / Izvor: Fena
Zakon o obrazovanju odraslih će smanjiti nezaposlenost u Kantonu Sarajevo

Formalno obrazovanje ne može da prati situaciju na tržištu rada i zbog toga je bitno da se Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih usvoji na sljedećoj sjednici Skupštine KS-a.

"Formalno obrazovanje ne može da prati situaciju na tržištu rada i zbog toga je bitno da se Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih usvoji na sljedećoj sjednici Skupštine KS-a", kazao je danas u Sarajevu ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović.

Naglasio je da usvajanje ovog prijedloga omogućava prekvalifikaciju i dokvalifikaciju obrazovnog kadra, što će odgovoriti potrebama poslodavaca i smanjiti nezaposlenost u kantonu.

Ministar je istakao da je u izradi Prijedloga zakona o obrazovanju odraslih imao partnere iz nevladinog sektora koji su u velikoj mjeri pridonijeli njegovoj izradi, ali da su se služili i iskustvima ostalih kantona koji su već usvojili ovaj zakon.

Također je dodao da je Prijedlog zakona urađen u skladu s entitetskim, državnim i evropskim legislativama te da je prioritet vlade KS-a.

Podršku ovom prijedlogu su na današnjoj pres-konferenciji pružili predstavnici nevladinih organizacija GIZ, CCI, Karitas BiH, Ustanova za obrazovanje odraslih "Socijalno-edukativni centar" i DWW International koji su istakli da će usvajanje ovog prijedloga zakona pomoći i poslodavcima i nezaposlenim osobama te da očekuju jednoglasnu podršku poslanika u Skupštini KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti