Zakon o PIO može u redovnu proceduru

29.11.2017. 12:03 / Izvor: Akta.ba
Zakon o PIO može u redovnu proceduru

Važno je, poručio je Drljača, da zakon bude provodiv i pravičan, što se i duguje penzionerima.

Vlada FBiH će razmatrati amandmane na novi Zakon o PIO, a penzioneri su saglasni sa time da se ovaj zakon ipak razmatra u redovnoj proceduri.

Ovo je, između ostaloga, rečeno na jučerašnjem sastanku delegacija Vlade Federacije BiH i predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar koji je održan zbog novonastale situacije u vezi novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Naime, sastanka je održan po zahtjevu penzionera, a nakon što je prošle sedmice u Federalnom parlamentu odbijeno da novi zakon bude razmatran po hitnom postupku iako ga je Vlada kao takvog uputila u proceduru. 

Protiv hitnog postupka osim opozicije bili su i poslanici SBB-a.

''Dogovorili smo se da nma nikakvih privilegija za bilo koga, a koje bi bile unesene u novi zakon o PIO. Usaglasili smo da će buduće penzije biti onolike koliko su zarađene s radnim stažom i uplaćenim doprinosima. Naš raniji zahtjev je bio da se zakon donese u hitnom postupku tzv. jednom čitanju. Panzioneri su se saglasili da zakon može da ide i u dvofaznom postupku pod uslovom da bude donesen do kraja godine i na snagu stupi 1. januara 2018.", istaknuo predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić najavivši da će imati sastanak sa parlamentarcima.  

Na press-konferenciji, održanoj nakon sastanka, istaknuto je da se radi isključivo o Prijedlogu zakona, koji je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a utvrdila Vlada Federacije BiH.

Na osnovu toga, poručeno je, da Prijedlog zakona o PIO nije ni premijerov, a ni resornog ministra.

"Mi smo do sada imali korektnu, a prije svega konstruktivnu saradnju s penzionerima. Rezultat toga je ovaj zakon o PIO", kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

U tom smislu, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača osvrnuo se na nedavne zahtjeve policajaca, te pojasnio da je nakon analiza utvrđeno da bi penzije policijskih službenika bile manje za 25 do 30 posto.

"To bi ovu kategoriju dovelo u nekorektan položaj", konstatirao je Drljača, dodajući da će o tome konačnu odluku donijeti Vlada, kao i o još 100 amandmana, koji su dostavljeni na predloženi tekst Zakona o PIO.

Važno je, poručio je Drljača, da zakon bude provodiv i pravičan, što se i duguje penzionerima.

"Vlada i penzioneri su i dalje opredijeljeni da traže zajednička rješenja kako bi bila stvorena prohodnost u Parlamentu FBiH. Također, dogovoreno je da bude održan sastanak u Parlamentu FBiH gdje bi prisustvovali predstavnici našeg Saveza i Saveza kantonalnih udruga. Tom prilikom izložili bi sve ono za što se zalažemo, jer su naši zahtjevi koje smo postavili minimalni, opravdani i ugrađeni u Prijedlog zakona o PIO, a mi ispod toga ne možemo ići", kazao je predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić.

Ukoliko se novi zakon ne usvoji do Nove godine naglasio je da će penzioneri izaći na masovne proteste navodeći da će Štab za proteste do tada biti u stalnom zasjedanju. Istaknuo je da će na sljedećim izborima više od 600.000 penzionera glasati protiv onih koji ne podrže donošenje novog Zakona o PIO.

Predsjednik Saveza kantonalnih udruga umirovljenika Mostar Ivan Kožul ukazao je da je važeći Zakon o PIO iz 1998. godine i da je prevaziđen, zbog čega su penzioneri tražili izradu novog zakonskog rješenja.

"Sada kada je izrađen Prijedlog zakona o PIO i kada smo uspjeli usuglasiti mnoge zahtjeve s Vladom ispriječio nam se netko koga smo mi izabrali, kome smo dali povjerenje da nas pravilno zastupa i da cijeni naše napore koje smo uložili da popravimo status umirovljenika", istakao je Kožul.

Podsjećamo, u Prijedlogu zakona o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

Novi zakon će, po mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti