Zakon o platama u javnim institucijama TK: Nema više naknada od 2.000 KM

07.08.2015. 10:53 / Izvor: Oslobođenje
Zakon o platama u javnim institucijama TK: Nema više naknada od 2.000 KM

Predviđeno je da plate poslanicima sa novim zakonom iznose između 1.500 i 1.800 KM. S ovim ćemo samo u Skupštini TK-a uštedjeti oko 400.000 KM godišnje, kazao je kantonalni premijer Bego Gutić.

Od sljedećeg mjeseca Tuzlanski kanton bi mogao dobiti zakon o platama i naknadama izabranih i imenovanih zvaničnika u javnim institucijama TK-a. Ovim zakonom će se regulisati i smanjiti plate, između ostalih, poslanicima i zaposlenicima u kantonalnoj Skupštini, te direktorima javnih preduzeća.
 
Prema prvim informacijama, zakon bi profesionalnim poslanicima plate trebao smanjiti za 30 posto, te ukinuti naknade za prisustvovanje sjednicama i učešće u radu skupštinskih tijela.
 
Jednoglasna podrška
 
"Predviđeno je da plate poslanicima sa novim zakonom iznose između 1.500 i 1.800 KM, a dosadašnje naknade, koje su iznosile i po dvije hiljade KM, više se neće isplaćivati. S ovim ćemo samo u Skupštini TK-a uštedjeti oko 400.000 KM godišnje", kazao nam je kantonalni premijer Bego Gutić, koji je ovaj zakon najavio već na početku mandata.
 
Zakon je još u fazi pripreme, a prema nezvaničnim informacijama, mogao bi biti usvojen na Vladi do kraja ovog mjeseca. Usvajanje zakona će, međutim, u potpunosti zavisiti od volje poslanika, pogotovo onih u poziciji (SDA, SBiH, BPS, NSRB), ali sudeći prema prvim reakcijama, potrebna većina postoji, uz veću ili manju podršku svih klubova u Skupštini.
 
Poslanici SDA će svesrdno podržati zakon. Kako kažu, za njega su se borili od prvog dana, s obzirom na to da je ovo jedna od najneuređenijih oblasti, koja odnosi dosta novca.
 
"Naš stav je da je ovo apsolutno nužno. Svi se moramo svesti u normalne i moralne okvire. Ali, ne smijemo stati samo na poslanicima, nego moramo ići na smanjenje plata i naknada za sve javne službenike, pogotovo direktore, čija primanja prelaze svaku mjeru", kazao je Mirza Omerdić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini.
 
Za donošenje zakona i smanjenje plata je i odnedavni partner u vlasti - Stranka za BiH. Kako nam je kazao predsjednik Kluba ove stranke Asmir Hasić, uštede se moraju napraviti, ali ne po svaku cijenu.
 
"Ne smijemo sad ići u smanjivanje plata po svaku cijenu. Plate se moraju uravnotežiti, to je istina, ali treba vidjeti koliki je taj novi, realni iznos", kazao je Hasić.
 
Demoralisanje političara
 
Mirsad Selimović, predsjednik Kluba BPS-a, kazao je kako je ovaj zakon moralna obaveza kantona, ali i to da plate ne trebaju biti premale.
 
"Odredbe ovog zakona trebaju biti svedene u realne okvire. Plate ne smiju biti minorne jer ćemo tako destimulirati visokoobrazovane i uspješne ljude da se angažuju u Skupštini. Neće vam doktori raditi za 500 KM mjesečno. Ako ne budemo na taj način motivisali ljude, u Skupštinu će nam dolaziti neobrazovani i nestručni kadrovi", misli Selimović.
 
Mersed Šerifović, predsjednik Kluba Narodne stranke Radom za boljitak, jedan od poslanika sa najdužim skupštinskim stažom i najvećim primanjima među kolegama neprofesionalcima, kazao nam je kako će podržati zakon ukoliko dođe u proceduru, ali i to da ove uštede nisu dovoljne, te da se radije treba okrenuti drugim vidovima ušteda, te ukinuti mogućnost zasnivanja profesionalnog statusa u Skupštini TK-a.
 
"Smatram da naš kanton ne treba imati profesionalne poslanike. Znam da će se kolege ljutiti, ali budimo realni - vi imate dvije ili tri skupštinske aktivnosti u toku mjeseca i za to dobijate platu i sve što uz platu ide. To je neozbiljno", kazao nam je Šerifović.
 
Kako kaže, zakon će vjerovatno donijeti uštede, ali još veće bi bile napravljene ako bi se u red doveli materijalni troškovi unutar institucija TK-a, odnosno samih ministarstava.
 
"Ako bismo krenuli u uštede unutar ministarstava, to bi na godišnjem nivou moglo donijeti milione. Također, moramo u red uvesti vozni park Vlade i Skupštine, te donijeti jedinstveni pravilnik o upotrebi tih vozila. A na servis tih vozila godišnje odu hiljade maraka", kazao je Šerifović. 
 
Nemoralni direktori
 
Prema ovom zakonu, o čemu smo pisali prije nekoliko mjeseci, u TK-u niko neće imati veću platu od premijera, koji trenutno prima oko 3.200 KM, te predsjednika Skupštine TK-a, čija je plata oko 3.400 KM. Posebna novina u zakonu jeste i regulisanje plata direktora u javnim kantonalnim preduzećima.
 
"Više se neće moći desiti da direktori u javnim preduzećima imaju neke od najvećih plata u kantonu. Neki direktori zarađuju i po šest hiljada KM, a to u ovom vremenu nije ni moralno ni realno", kazao je Gutić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti