Zakon o radu je tema broj jedan u regiji

15.05.2015. 12:37 / Izvor: Fena
Zakon o radu je tema broj jedan u regiji
OTVORI GALERIJU

Zakon o radu jedna je od tema današnje konferencije koja je organizirana u sklopu ''Dana ženskog poduzetništva 2015'' koji su počeli u četvrtak u Sarajevu.

Zakon o radu jedna je od tema današnje konferencije koja je organizirana u sklopu ''Dana ženskog poduzetništva 2015'' koji su počeli u četvrtak u Sarajevu.

U okviru konferencije ''Snaga žene'' mišljenja i iskustva su podijelile poduzetnice i predstavnice organizacija iz BiH i zemalja okruženja.

Zakon o radu je tema broj jedan u regiji, a posebno u BiH te je zbog toga stavljena u fokus konferencije, rečeno je.

Radu konferencije pridružio se i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić koji je istakao da ovakvi događaji mogu napraviti određene pomake o statusu žene u poduzetništvu.

Ministarstvo koje predstavlja, kazao je, u svojim aktivnostima nastoji da razvija poduzetništvo kod žena te to radi na više načina, kroz određenu finansijsku pomoć, ali i kroz druge vidove stimulacija.

Ekspertica za socijalnu politiku Besima Borić je navela da je zakon o radu aktuelna priča kako u BiH tako i u zemljama okruženja.

"Pred BiH su veliki izazovi, i u jako lošem ambijetu vodimo rasprave o novom zakonu o radu, a ono što otežava situaciju je nedostatak povjerenja u institucije, a potom i nedostatak međusobnog povjerenja između sindikata i poslodavaca", kazala je ona.

Dodala je da reforme radnog i socijalnog zakonodavstva nisu uvijek prolazile mirno i bez diskusija jer su te promjene sastavni dio procesa prelaska na novi političko-ekonomski režim.

"Nažalost, trancizija u demokratska i tržišno orijentirana društva nije donijela željenu društvenu transformaciju i očekivani brži ekonomski i socijalni napredak nego bogaćenje malog broja ljudi, i određena društvena raslojavanja", kazala je Borić.

Dragana Đurica, koordinatorica projekta Žensko preduzetništvo u JI Evropi pri Vijeću za regionalnu saradnju (RCC), govoreći o ženskom poduzetništvu, kazala je da je ono prepoznato kao značajan kapital i neupotrijebljeni resurs.

"Mi u RCC-u smo radili na tome da se naprave modaliteti preduzetničkog obrazovanja za žene, na razvoju kvalitativnih indikatora za žensko preduzetništvo koje će nam biti od velikog značaja za dalji razvoj, na tome ćemo i nastaviti raditi", najavila je.

Akcentirala je da su pomoć države i postojanje odgovarajućeg pravnog okvira u razvijanju ženskog poduzetništva ključni segmenti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti