Zakon se mora poštovati: Poslodavci pod budnim okom inspektora

17.04.2020. 10:40 / Izvor: Akta.ba
Zakon se mora poštovati: Poslodavci pod budnim okom inspektora

Kontinuirano se prati javljanje fiskalnih uređaja na server Porezne uprave i vrši analiza rada svih poreznih obveznika.

Od početka pandemije pa do danas broj zaposlenih u FBiH manji za 21.360 zaposlenika, kazao je Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović.

„Zaposlenici Porezne uprave u periodu za 23 radna dana obradili su 28.551 odjavu zaposlenika ili 7.235 prijava zaposlenika, tako mi u Federaciji imamo smanjenje broja zaposlenika od 21.360“, kazao je Isović.

Naglasio je da zaposlenici Porezne uprave u ovim teškim vremenima i u reduciranom broju uspijevaju da odgovore na ključni zadatke koje se pred njih stavljaju.

Pojasnio je da se kontinuirano prati i javljanje fiskalnih uređaja na server Porezne uprave i vrši analiza rada svih poreznih obveznika.

Sistem Porezne uprave, kako je rekao nadzire oko 83.000 fiskalnih uređaja i već su prepoznali određen broj poreznih obveznika koji će biti prioritetno kontrolisani u narednom periodu.

„Porezna uprava je reducirala komunikaciju s poreznim obveznicima, na način da svu komunikaciju obavlja isključivo elektronski pute, putem faxa i emaila i na sve zahtjeve poreznih obveznika odgovara na taj način. Zaposlenici Poreznih uprava svakodnevno prate i analiziraju naplatu javnih prihoda, promet preko fiskalnih uređaja i jedinstveni sistem odnosno prijave i odjave radnik“,  rekao je Isović.

Osvrćući se na rad na crno, Isović kaže kako kako od 16. marta nisu radili brze kontrole čiji je cilj evidentiranje rada na crno.

„Na našim infolinijama, odnosno na linijama za prijavu svih nepravilnosti, pa i neprijavljenih radnika imali smo samo nekoliko prijava o radu na crno“, rekao je Isović, nadajući se da u ovom periodu nije došlo do nekog izraženog rada na crno.

(Predsjednik Udruženja poslodavaca FBIH, Adnan Smailbegović)

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBIH, Adnan Smailbegović vjeruje da je jedan broj od 20.000 radnika koji su dobili otkaz otišao u sivu zonu.

„Vjerujem da je 20 posto u sivoj zoni, a da su u biti privavljeni na biro kako bi mogli dobiti naknadu“, kaže Smailbegović, dodajući kako je to teško utvrditi i ovo su samo procjene.

Isović je poručio da će u narednim danima prema svim poreznim obveznicima koji pokušavaju da u ovakvom vremenu profitiraju, odnosno da nepoštuju zakonske propise biti odlučniji. Kod svih onih poreznih obveznika, kako je podcrtao kod kojih utvrde da postoje radnici na crno ćemo izvršiti pečaćenje tih objekata i nećemo im dozvoliti rad.

„Za razliku od ranijeg pečaćenja gdje smo onog momenta kada privredni subjekat ispuni svoje obaveze skidali pečat u ovom periodu taj pečat će sigurno ostati duže“, rekao je Isović, te poručio poreznim obveznicima da posluju legalno jer je to najsigurniji način poslovanja.

Isović je pozvao sve građane koji nisu dobili fiskalni račun, kao i radnike koji rade na crno da se uz punu diskrecija jave na telefone, mailove ili adrese Porezne uprave, nakon čega će inspektori reagovati po primljenim zahtjevima.  

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti