Zakoni o bankama u procedurama bez sugestija bankarskog sektora?

14.12.2016. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Zakoni o bankama u procedurama bez sugestija bankarskog sektora?

Da se radi o kompleksnoj materiji pokazuju i brojke, zakon u FBiH ima oko 260 članova, dok u RS ima 294 člana.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine na današnjoj press konferenciji javnost je obavijestila da novi entitetski zakoni o bankama koji se trenutno nalaze u parlamentarnoj proceduri, nisu u skladu s onim što je moguće brzo implementirati te da su u sukobu sa zakonskim rješenjima za koja se zalaže UBBiH i koje smatra adekvatnim za primjenu.

Predsjednik UBBiH Milan Radović rekao je da oni kao Udruženje najviše zamjeraju što nisu učestvovali u dijalozima i raspravama pri pripremi spomenutih zakona, niti su o istim bili pozvani da govore.

"Neadvno smo održali Skupštinu UBBiH i sve banke u udruženju jasno podržavaju primjedbe iz Pisma namjere i Reformske agende u vezi sa usvajenjem novog zakona o bankama. Mi smo sugerisali da određeni članovi zakona i prijedlozi nisu u skladu sa onim što je moguće brzo implementirati. Svi podržavamo i zalažemo se za poboljšanje stanja u bankarskom sektoru, a također dajemo punu podršku entitetskim vladama i Vijeću ministara. Međutim, smatramo da u pripremi tih zakona nismo dovoljno učestvovali i nismo dovoljno konsultirani, te da bi trebalo uvažiti određene primjedbe i sugestije UBBiH na te zakone i zaključke naše Skupštine",rekao je Radović.

Izvršni sekretar UBBiH Mijo Mišić rekao je, kako su sve primjedbe i mišljenja na vrijeme dostavljeni vladama još prije dva mjeseca ali da do sada nisu dobili niti jedan odgovor šta je od toga prihvaćeno i uvaženo.

"Dvije i pol godine se radi zakon o bankama u oba entiteta, ovaj postojeći Zakon donešen je prije 18 godina uz dvije izmjene i dopune i on kao takav je tehnološki i funkcionalno zastario. Zakon je obiman i složen i kao takav se mora i posmatrati. Prednacrti oba zakona su dostavljeni 29-30.08.2016. godine i odmah smo tražilo da se dostave termini aktivnosti o djelovanju na predlagače zakona. Do javne rasprave nikada nije došlo, unatoč našem insistiranju i primjedbama da sa entitetskim vladama i ministarstvima finansija stručno raspravljamo o našim prijedlozima",kazao je Mišić.

Da se radi o kompleksnoj materiji pokazuju i brojke, zakon u FBiH ima oko 260 članova, dok u RS ima 294 člana.

"Udruženje je jedino dobilo dokument pod nazivom Usklađenost nacrta zakona, u kojem stoji, i prije nego smo mi njima uopšte išta i poslali, da je Udruženje učestvovalo u izradi Nacrta kroz rasprave. Iako nas niko nikada nije pozvao da bilo kako učestvujemo kroz ovaj proces",govori Mišić.

Naglasio je kako u parlamantarnoj proceduri nemaju šansu da sada bilo šta mijenjaju pa su u skladu sa time dostavili dopise kroz koje traže da se barem kroz određena parlamentarna tijela otvori jedan dijalog i rasprava.

"Mi smo za da se jača bankarski sektor, ali da se ne primjenjuju pojedine odredbe, kao i odredbe Bazelskih principa, koje su mnogo oštrije nego u EU" ,dodao je Radović.

Zaključeno je da ukoliko se predloženi zakoni usvoje, bitno će se promijeniti stvari u bankarskom sektoru koje bi mogle imati i negativne posljedice na cijeli sektor, neke od njih su značajno povećanje zahtjeva za kapitalom uz veoma kratke rokove prilagođavanja istim, što  bi moglo predstavljati problem naročito za male banke, zatim smanjenje maksimalne izloženosti prema jednom licu ili grupi povezanih lica sa 40 posto osnovnog kapitala na 25 posto priznatog kapitala, za neke banake ovo je skoro nesprovodivo i posljedično.

Povećanje nadležnosti skupština i nadzornih odobora, a umanjuje se nadležnost uprave, što također značajno mijenja unutarnji odnos upravljanja i rukovođenja.

Značajno povećanje ovlasti agencija za bankrastvo koje obuhvataju i proširenje razloga za oduzimanje licenci za rad banaka.

Još jedna stvar koja je spomenuta je i uvođenje 'drakonske kazne' koje se u nekim slučajevima penju i do 200 hiljada KM za banku i do 40 hiljada za odgovorno lice, i čitav niz članova koje utiču na troškove poslovanja banka bez vidljivih suštinskih vrijednosti je nešto čemu se treba dobro posvetiti kroz analize.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti