Vijesti

Zakonom regulirati tržište oglašavanja

03.02.2009. 12:04 / Izvor: Fena

Jedna od posebnih djelatnosti i industrija koja će još više dobijati na značaju jest oglašivačka industrija, s obzirom na aktualne svjetske finansijske i ekonomske tokove te recesiju koja neće zaobići ni bh. ekonomiju, saopćeno je iz agencije Via Media.

Kako navode iz te agencije svaka firma posebno iz proizvodnih i uslužnih djelatnosti će posebnu pažnju poklanjati tržištu - kako opstati, zadržati postojeći udio na tržištu ili, pak doći u poziciju izlaska na nova tržišta - regionalna ili svjetska.

U tome jedino mogu uspjeti ukoliko budu na pravi način odgovorili izazovima ekonomske krize.

Naravno, u tome kontekstu je značajno postojanje domaćih reklamnih i oglašivačkih agencija koje mogu pružiti adekvatnu uslugu svojim klijentima, posebno onima koji odgovore na izazove krize ne budu smatrali troškovima, već mjerama da se opstane na tržištu, zadrže kupci - potrošači i korisnici usluga, smatraju u toj agenciji.

Agencija Via Media posebno ističe potrebu za strukovnim udruženjem oglašivačkih agencija u BiH radi zaštite tržišta - kompanija i domaćih klijenata.

"Via Media svoj interes vidi u usklađenom zakonskom sistemu poslovanja na bh. tržištu oglašavanja i vođenju poslovnih procesa sa svjetskim profesionalnim standardima", navodi direktorica Via Medie Vesna Beganović.

Po njenim riječima u BiH postoji kodeks oglašavanja za RTV, koji je propisala Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), ali ne i zakoni koji štite reklamne agencije i regulišu tržište oglašavanja.

U periodu koji slijedi pred nama, treba inicirati i podstaći domaće institucije da donesu adekvatne zakone koji će nam dati priliku da razvijamo kvalitetnu produkciju, jer imamo jake agencije koje su na usluzi kompanijama koje treba da budu konkurentne na tržištu i teže kvalitetu i standardima koje već postoji u susjednim zemljama, zaključuje direktorica Beganović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti