Zamjena bh. vozačkih u Njemačkoj još na čekanju

06.03.2014. 11:31 / Izvor: eKapija.ba
Zamjena bh. vozačkih u Njemačkoj još na čekanju

Trenutno je potrebno uskladiti sadržaje memoranduma o razumjevanju. Kada će doći do toga još nije poznato, kazali su nam iz Federalnog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke.

Nakon što je BiH prihvatila Deklaraciju kojom će biti omogućena zamjena vozačkih dozvola između Njemačke i BiH iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH su nam kazali da do primjene teksta ovog dokumenta u praksi ostaje završiti neke proceduralne aktivnosti te očekuju da će one biti brzo završene.

Prema nekim procjenama to je trebalo biti početkom ovog mjeseca, ali kako nam je tada rekao Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH, to će ovisiti i od ažurnosti i spremnosti njemačke strane.

Kako bi provjerili dokle se stiglo sa tim aktivnostima kontaktirali smo Federalno ministarstvo prometa i digitalne infrastrukture Njemačke. Iz njihove press službe za eKapija.ba su kazali su da je  još potrebno uskladiti sadržaje memoranduma o razumjevanju. "Kada će doći do toga još nije poznato'', stoji u e-mail odgovoru ovog Ministarstva.

Podsjetimo, ova mogućnost je izazvala veliki interes naših građana koji borave u Njemačkoj. Ovom mogućnosti bi se građanima uštedjeli veliki troškovi budući da polaganje vozačkog ispita u Njemačkoj iziskuje dosta visoke troškove.

Primjenom ovog teksta, kako su nam prethodno kazali u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, vlasnicima važećih vozačkih dozvola za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (klase A1, A ili B), izdatih u Bosni i Hercegovini, koji imaju ili će imati redovno boravište u trajanju od najmanje 185 dana u Njemačkoj, omogućilo bi se da dolaskom u Njemačku zamijene svoje vozačke dozvole za vozačke dozvole za upravljanje putničkim vozilima ili motociklima (kategorije/klase A1, A ili B) u Njemačkoj, a da pri tome ne moraju polagati teorijski ili praktični dio vozačkog ispita. D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti