Zamjenska putovanja do kraja 2021. ili vraćaju novac

20.05.2020. 07:48 / Izvor: Nezavisne novine
Zamjenska putovanja do kraja 2021. ili vraćaju novac

Klijentima koji su već rezervisali putovanje, a ne postoji mogućnost da ih realizuju biće ponuđena zamjenska putovanja.

Klijentima koji su već rezervisali putovanje, a ne postoji mogućnost da ih realizuju biće ponuđena zamjenska putovanja, kada se za to stvore uslovi, rekao je juče Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Danas je održan sastanak sa  predstavnicima turističkih agencija u vezi sa primjenom zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed pandemije virusa korona.

"Ako se zamjenska putovanja ne realizuju do kraja naredne godine, turističke agencije bi bile spremne da svim korisnicima i građanima vrate novac", rekao je Račić.

Dodao je da bi previše zahtjeva građana da im turističke agencije u ovom periodu vrate novac bio veliki udar na te privredne subjekte jer oni ne mogu obezbijediti taj novac koji je već  uplaćen u inostranstvo, partnerskim agencijama iz okruženja ili različitim turističkim kapacitetima i hotelima.

"Većina bi u tom slučaju morala da pokrene stečaj, što nije dobro za turističke agencije, ali ni građane koji bi ostali bez tog novca. Dakle, ovo je dobitna kombinacija za sve, a naše ankete govore da su građani prezadovoljni zaključkom Vlade. Naime, građanima će agencije ponuditi aneks ugovora kroz koji će oni definisati svoja prava kao građani, a agencije će biti obavezne da im omoguće drugo zamjensko putovanje na istu ili sličnu destinaciju", rekao je Račić.

Velibor Babić, predsjednik Skupštine Asocijacije turističkih agencija RS (ATARS), poručio je da je novac građana RS koji su ranije po osnovu avansa i slično uplatili ovdašnjim agencijama za turistička putovanja i odmore siguran i da će im biti ponuđena zamjenska putovanja čim za to budu stečeni uslovi.

On je pojasnio da postoji i mogućnost zamjene destinacije, te da će građani dobiti vaučer u vrijednosti koju su uplatili.  Poručio je građanima da se ne brinu i da će iskoristiti svoja putovanja jer postoje odgovarajuće zakonske uredbe da im se, ukoliko se putovanje ne iskoristi do 2021. godine, vrati novac.

Dodao je da je ukupna vrijednost uplaćenih putovanja na tržištu Republike Srpske i Srbije, s čijim agencijama sarađuju ovdašnje turističke agencije, oko 180 miliona evra.

Zoran Preradović iz Agencije "Unis turs" Banjaluka rekao je da je važna pomoć Vlade RS i Privredne komore Srpske da turističke agencije ne bankrotiraju, a da građani dobiju mogućnost zamjene putovanja ili da im novac bude vraćen.

"Ako je neko, na primjer, uplatio 30 odsto novca za neko putovanje, a mi uplatili nekom hotelu 100 odsto, pomenuti novac građanina biće zagarantovan u ugovoru sa našom agencijom i oni će dobiti mogućnost da taj vaučer iskoriste za neko drugo putovanje", kazao je  Preradović.

Vaučerima do domaćih destinacija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su danas o podršci u oblasti turizma i hotelijerstva kroz izdavanje turističkih vaučera, kojima će se subvencionisati dio troškova smještaja domaćih turista na turističkim destinacijama u Republici Srpskoj.

Na sastanku održanom u Palati Republike usaglašeno je da se program realizuje posredstvom Kompenzacionog fonda, a s ciljem saniranja negativnih posljedica epidemije virusa korona, nastalih u navedenim oblastima.

Ova mjera istovremeno predstavlja i pomoć građanima koji se opredijele da dio svog odmora provedu na domaćim turističkim destinacijama, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike.

Na  sastanku je razgovarano i o načinu ranije najavljene podrške medijskim kućama i novinarima, koji su u prethodnom periodu dali veliki doprinos u informisanju građana o epidemiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti