Zanatlijama i obrtnicima u Starom Gradu kirije će biti umanjene za 95%

29.01.2021. 08:53 / Izvor: Akta.ba
Zanatlijama i obrtnicima u Starom Gradu kirije će biti umanjene za 95%

Prijedlog načelnika Hadžibajrića vijećnici usvojili jednoglasno.

Na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića jučer je na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad usvojena Odluka da se starim, tradicionalnim i deficitarnim zanatima u Starom Gradu kirije umanje za oko 95 posto.

Vijećnici su ovaj Prijedlog usvojili jednoglasno. 

Ovim će pokušati zaštiti stari zanati - sahadžije, kazandžije, užare, brice... koji se u jeku pandemije susreću sa neviđenim poteškoćama u samom egzistiranju, zbog čega su se mnogi odlučili za katanac na svojim radnjama. 

" Jednoglasno je prihvaćen prijedlog predlagača, općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića  o umanjenju zakupnina svim zanatlijama i obrtnicima koji djeluju u poslovnim prostorima u vlasništvu Općine Stari Grad. S ciljem ublažavanja posljedica pandemije korona virusa na stanje u privredi i ranije su donošene mjere koje su uključivale ukidanje ili umanjenje zakupnina, no ova odluka obuhvaća kategorije koje su ponajviše  ugrožene, a to su stari zanati. Odlukom je predviđeno da im se zakupnine umanje za 95% u periodu od 01.01-01.08.2021. godine. Odluka obuhvata zanate-obrte: kazandžijski, sahadžijski, brijački, obućarski, kaligrafski, puškarski i užarski. Podsjetimo, na snazi je i odluka prema kojoj su svim zakupcima u Starom Gradu umanjene zakupnine za 30% sve do 31.03.2021. godine", naveli su iz Općine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti