Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zanatlije i trgovci pripremaju se za nastavak rada

29.04.2020. 09:21 / Izvor: SRNA

Ublažavanje epidemioloških mjera u Republici Srpskoj bijeljinski trgovci i zanatlije dočekali su nakon mjesec i po dana zastoja u otvorenim radnjama koje pripremaju za nastavak rada nakon prvomajskog praznika.

Obućari, krojači, časovničari, prodavnice obuće i gradski butici se čiste, dezinfikuju i prilagođavaju za rad u novim uslovima, uz maksimalnu zaštitu zaposlenih i kupaca, a jedna od novosti je da nema probavanja robe u radnji.

Krojačica Bojana Kerleta rekla je da će biti teže raditi bez uzimanja mjere mušterijama, ali se raduje nastavku rada, ističući da će od toga imati koristi i privrednici i država.

Načelnik bijeljinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Boban Jovičević izjavio je Srni da Bijeljina prati mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i kada je riječ o ublažavanju mjera i da od 1. maja mogu početi da rade butici, prodavci obuće i zanatlije, za šta su se već danas počeli pripremati.

Jovičević je rekao da će inspekcija narednih dana raditi preventivno, jer ljudi teško i često različito tumače nove zaključke i epidemiološke mjere, te da će nastaviti da ih usmjeravaju do početka rada, uz obostrano korektnu saradnju.

"Kažnjavamo one privredne subjekte koji svjesno krše mjere i propise. Na početku smo imali dvije rigorozne kazne od 10.000 KM za velike trgovačke lance koji su koristili vanredno stanje za pokušaj plasiranje robe sa isteklim rokom, 11 trgovinskih objekata koji su podizali cijene kaznili smo novčano do 1.200 KM, a sankcionisali smo i fizička lica koja su prodavala neadekvatne zaštitne maske", naveo je Jovičević.

Prema njegovim riječima, posebna pažnja posvećena je kontroli klaonica, mesnica i ribara, gdje je za posljednjih mjesec i po dana uzeto 80 uzoraka i izvršeno 950 kontrola koje se direktno odnose na mjere za suzbijanje virusa korona, a ove kontrole su pokazale da su poslovni subjekti radili savjesno i odgovorno.

Jovičević je rekao da su svih 25 gradskih inspektora još od polovine februara bili pripravni i pratili uputstva nadležnih tokom epidemije, uz maksimalan angažman na terenu u dvije smjene, uključujući i rad na granici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti