Zanimljiva predavanja drugog dana DRIVE-a: Web će uskoro biti vaš CV

26.09.2014. 11:18 / Izvor: eKapija.ba
Zanimljiva predavanja drugog dana DRIVE-a: Web će uskoro biti vaš CV
OTVORI GALERIJU

Drugi dan konferencije otvorio Kevin Wheeler, najutjecajniji svjetski predavač u području akvizicije i razvoja talenata. Kevin je poduzetnik, futurista, CEO, a u svom predavanju otkrio je kako će izgledati budućnost talent

 

Sposobnost rada u virtualnom timu, prisutnost na webu i društvenim mrežama, te samoedukacija putem interneta do 2024. će biti neke od glavnih karakteristika koje će  poslodavci tražiti od radnika, istaknuo je danas tijekom drugog dana održavanja regionalne konferencije upravljanja i vođenja ljudskih potencijala DRIVE 2014., Kevin Wheeler, predsjednik i osnivač kompanije Global Learning Resources.

Wheeler, jedan od najutjecajniji svjetskih predavača u području akvizicije i razvoja talenata, predstavljajući najnovije trendove u oblasti regrutacije talenata i tržišta rada istakno je da će sposobnost rada u timu biti uskoro ključna karakteristika za posao. "Ukoliko jedino možete efektivno raditi sami, onda nećete biti spremni za ovaj novi svijet" kazao je on.

Osim toga promijenit će se i odnos prema poslodavcu. Više radnicima neće biti važno što poslodavac misli o njima nego što misle njihovi suradnici i kakve povratne informacije o svom radu dobivaju od njih, a promijenit će i trend vezan za radno okruženje.

Naime, prema istraživanju IBM trenutno se 35 posto posla obavlja iz ureda, ali isto toliko i iz kafića u kojima ljudi različitih profesija dolaze raditi. Mnogi od njih su rekli da im je to okruženje stimulativno za raditi i da tu dobivaju mnogo dobrih ideja, a osim toga nisu okruženi istim ljudima kao u uredima. Wheeler predviđa da će taj trend biti i veći u godinama koje dolaze.

Ovakav razvoj tehnologije također postavlja, navodi, nove izazove pred HR managere koji rade regrutiranje za kompanije. Naime, oni će sve više morati koristiti internet i društvene mreže za regrutiranje. Također, uskoro, kaže, neće više biti potrebe za slanje CV-ja prilikom potrage za poslom budući da već postoje sofveri koji rade analizu postova na društvenim mrežama iz kojih se već po tome mogu reći dosta o nečijoj osobnosti i perfomancama.

Wheeler kaže da je IBM uradio analizu 200 postova na Twiteru i dobio karakteristike  osoba, koja se pokazala točnom i istovjetnom rezultatima testova koje su ispitanici također radili.

"Iako je ovo možda zastrašujuće i postavlja pitanje privatnosti to je ipak nešto sa čime se moramo pomiriti i prihvatiti i što može biti iskorišteno pozitivno. Web će uskoro biti vaš CV, a kroz socijalne mreže će biti vršeno regrutiranje najboljih kandidata", kaže Wheeler.

Osim toga predviđa se da će tradicionalno viđenje poslodavca se primijeniti. "Uloga poslodavca više neće biti takva da će naređivati i nadgledati što se radi. On će samo postaviti zadatak odabranoj grupi radnika koje je angažirao zato što su najbolji za taj posao, koji će možda biti na različitim krajevima svijeta, i reći im šta treba uraditi i do kojeg roka mu je to potrebno. Poslodavca neće biti briga gdje ćete to raditi ,hoće li to biti ured, kafić ili stan, njemu će biti bitno da se posao obavi dobro i na vrijeme, poručuje Wheeler.

Zvučna imena predavača

U okviru drugog dana ove konferencije sa preko 200 gostiju bit još mnogo zvučnih imena predavača poput Zakira Smailagića, talent menadžera u Al Jazeera Network, priznatog bh. stručnjaka sa velikim internacionalnim iskustvom u području HRM-a. Zatim Wolfganga Brickweddea, direktora ICR-a (Institute for Competitive Recruiting), vodećeg stručnjaka njemačkog govornog područja na polju regrutacije, selekcije, sourcinga i brandinga poslodavca, te Keitha Robinsona, direktora Client Solution i osnivača Resource Centrala.

Konferencija će obuhvatiti interaktivne radionice, vrhunska predavanja i diskusije domaćih predavača koji će govoriti o praksama u BiH i regionu. Neki od stručnjaka u BiH i regionu će govoriti na ove teme: Fuad Strik, Direktor StrikConsulting, Srđan Janićijević direktor Mokrogorske škole menadžmenta, Edin Saračević, osnivač HUB387/Academy387, te Haris Palalija, direktor kompanije Idego.                                        

Konferencija će drugi dan završiti vrhunskom panel diskusijom i završnim zapažanjima domaćih poduzetnika i iskusnih direktora i menadžera koja će zaokružiti ovaj događaj sa odgovorom na pitanje šta je to što će pokrenuti razvoj ekonomije na Balkanu.

Konferencija se održava u organizaciji kompanije Kolektiv d.o.o./portal Posao.ba. Partner programa konferencije: HUB 387 i ACADEMY 387; Stručni partneri: Idego i Assesment Systems Serbia; HR partner: Institut za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala; Sponzori konferencije: HT Eronet, Vinarija Nuić, INSIDE by Ećo, Prestigio; Izlagači: Foreign Investors Council (FIC), Naklada Mate, Ekonomski fakultet u Sarajevu; Strateški medijski partner: eKapija.ba; Generalni medijski pokrovitelji: Radio Sarajevo, Business Magazine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti