Zaokružena investicija za novu Toplanu u Banja Luci

02.11.2017. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Zaokružena investicija za novu Toplanu u Banja Luci

Dugo vremena su trajali pregovori sa EBRD-om, a njihovo odobrenje dobili su prije nekoliko dana

Skupština Grada Banja Luka podržala je odluke koje se odnose na refinansiranje dugova stare Toplane kroz emisiju obveznica u iznosu do 8,5 miliona KM i na aranžman Grada sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju Eko toplane Banja Luka.

"Želio bih vjerovati da smo donošenjem ovih odluka podvukli crtu ispod jednog dugogodišnjeg problema, i to zaokružili investiciju nove toplane i podvukli crtu za restrukturisanje dugova stare toplane", kazao je gradonačelnik Igor Radojičić poslije današnje vanredne sjednice.

On je istakao da je aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) veoma povoljan, te da je i reputaciono za Grad izvanredna stvar jer predstavlja međunarodnu procjenu i potvrdu ispravnosti projekta izgradnje nove toplane.

"Dugo vremena su trajali pregovori sa EBRD-om i njihovo odobrenje prije nekoliko dana, i to direktno Gradu Banjoj Luci, predstavlja potvrdu ispravnosti projekta. Oni su radili sve detaljne analize i onda odobrili aranžman kojim se zaokružuje naša investicija u eko toplanu od 15 miliona KM i do milion KM u obrtna sredstva", rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je pojasnio, ovo je i prvi projekat ovakve vrste koji je direktan aranžman sa EBRD-om, bez prolaska preko standarnih procedura što je Gradu bilo od važnosti zbog potpune nepredvidivosti trajanja procedura prolaska kroz nivoe vlasti u BiH.

"Time su se stekli uslovi za potpuno zatvranje investicije Grada u Eko toplanu i da nova toplana preuzme grijanje Banje Luke u toku ove zime", kazao je Radojičić, ističući da je sadašnje grijanje jako loše i da imamo situaciju da aktuelna Toplana, koja koristi mazut i sa više od 80 miliona KM duga, nije više sposobna da sama radi, ni da se zaduži, a ni da nabavlja energent.

"Zati smo i ušli u proces restrukturisanja dugova i obaveza stare Toplane, i pokušaja da ona radi do onog momenta kada nova toplana potpuno preuzme funkciju. Time Grad spasava svoje javne finansije, jer mi smo žirant staroj toplani u iznosu od 30 miliona KM koje će bez ikakve dileme vraćati Grad. I umjesto da nam iduće godine dođe 11 miliona KM na naplatu, doći će četiri miliona. Dakle, Grad će idućih deset godina vraćati dug za mazut koji je potrošen unazad deset godina", pojasnio je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim riječima, prvi kotlovi nove toplane trebalo bi da budu pušteni u probni rad oko 15. novembra, a Eko toplana da preuzme grijanje 31. decembra.

"Stara Toplana ostaće u nekom stanju hibernacije, jer će nova toplana koristiti dio njenih kapaciteta, od vode i bunara pa do dijela mreže dvije rejonske toplane. Dio radnika preuzima nova toplana, a dio će biti tehnološki višak koji će biti zbrinjavan na zakonski način", zaključio je gradonačelnik Radojičić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti