Zapažen nastup tuzlanske privrede na sajmu Viroexpo

18.01.2013. 13:30 / Izvor: eKapija.ba

Danas je u Virovitici svečanom ceremonijom otvoren, 18. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "Viroexpo 2013", jedan od najuspješnijih sajmova ovakvog tipa u Hrvatskoj.

Danas je u Virovitici svečanom ceremonijom otvoren, 18. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede "Viroexpo 2013". Jedan od najuspješnijih sajmova ovakvog tipa u Hrvatskoj otvorio je  Gordan Maras ministar poduzetništva i obrta Hrvatske. Istakao je na svečanom otvaranju da raduje rast i razvoj sajma iz godine u godinu. "Veliko je činjenicom da na sajmu ove godine učestvuje više od 600 izlagača. Istina, to je nešto manje nego prošle godine ali je zato sajam organizovan na večem izložbenom prostoru što i jeste jedan od ciljeva i zadataka organizatorima. Ja im čestitma na ovom poduhvatu jer sajam "Viroexpo" je jedan od rijetkih u Republici Hrvatskoj, ako ne i jedini, koji je povećao svoj izložbeni prostor i u ovim teškim vremenima uspio ga u potpunosti prodati, posluje sve bolje, bilježi sve bolje rezultate i ima sve veći potporu svih nivoa vlasti u našoj zemlji", rekao ministar Maras.

Inače, govoreći o sajmu "Viroexpo 2013", svi učesnici svečane ceremonije su istakli značaj ove manifestacije, pohvalili visok nivo organizacije i izrazili zahvalnost na tradicionalnom gostoprimstvu i ljubaznom dočeku domaćina. "Imajući u vidu podatke o stalnom rastu broja učesnika, zemalja iz kojih izlagači dolaze, razvoju pratećih sadržaja, sve većem broju posjetitelja, može se reći da je "Viroexpo" jedna od značajnijih sajamskih manifestacija u regiji. Značajan je ove godine i iz još jednog razloga. Ove godine Hrvatska ulazi u EU i ove godine imamo priliku da Evropi pokažemo i ponudimo i svoje proizvode i svoju pamet. Zato raduje činjenica da je veliki broj firmi iz evropskih zemalja na ovom sajmu", izjavio je Ivica Kirin gradonačelnik Virovitice.

Izložbeni prostor vodećeg sajma u ovom dijelu Hrvatske, ali i regije, 18. međunarodnog sajma Viroexpo, ove godine  je povećan za 150m² i sada iznosi ukupno 23.300 (8.300 zatvoreni i 15.000 otvoreni izložbeni prostor). 18. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo održava se u Virovitici od 18. do 20. januara 2013. Zemlja partner ovogodišnjeg Viroexpo-a je Kraljevina Belgija, a pokrovitelji, uz Vladu Republike Hrvatske kao generalnog pokrovitelja, su Ministarstvo poduzetništva i obrta te Ministarstvo poljoprivrede.

Organizatori i pokrovitelji su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Virovitčko-podravske županije. Tehnički realizator sajma je firma Viroexpo d.o.o., a medijski pokrovitelj Informativni centar Virovitica. Bosnu i Hercegovinu će na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji predstavljati više od 60 privrednih subjekata, institucija i udruženja u zajedničkim postavkama koje organizuju Privredna komora FBiH, Privredna komora USK, Privredna komora RS područna komora Bijeljina, Privredna komora Brčko Distrikta i Kantonalna privredna komora Tuzla.

Tuzlanski kanton na zajedničkoj sajamkoj postavci u Virovitici predstavlja 20 subjekata: "Fana" d.o.o. Srebrenik, "Herceg" doo Srebrenik,  "Indira" doo Gradačac, "Meraklija" -  Destilacija MN Seona Srebrenik, "Piemonte" doo  Tuzla "Pivara" dd Tuzla, "Solana" d.d. Tuzla, "Porta Naturae" d.o.o. Srebrenik, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Općina Tuzla, “Helios” dd Banovići, “Voćni rasadnik” doo Srebrenik, Udruženje žena poljoprivrednih proizvođača "Agro Vražići", OPG "Veselčić" Špionica, "Naturprodukt" doo Gradačac, „Borplastika Eko“ Tuzla, "Prerada i promet mlijeka" Tuzla, "Seif" doo Kalesija , "Menprom" d.o.o. Tuzla i  "Gradačački sajam" doo Gradačac.

Organizator je i ove godine pripremio nekoliko značajnih događaja u okviru pratećih sajamskih sadržaja. U prepunoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica održana je prezentacija Kraljevine Belgije kroz proizvode koji ju obilježavaju – pivo i čokoladu. Svi prisutni mogli su degustirati nekoliko vrsti piva, a za slatkoljupce tu su bile praline, ali i prava čokoladna fontana koja je u kombinaciji s voćem predstavljala pravi užitak za nepce.

Zemlja partner, ovogodišnjeg sajma Viroexpo, Kraljevina Belgija, predstavila se u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije.

U sklopu 18. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2013 biti će održana razna stručna predavanja. Na kraju treba istaći da je Kantonalna privredna komora Tuzla imala svoje predstavnike na skoro svim pratećim sadržajima do sada održanim, da je prvog dana odmah nakon otvaranja predstavila proizvodne programe i proizvode 20 firmi članica Komore i zabilježila još jedan uspješan sajamski nastup, navode iz komore.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti