Zaplijenjeno 126 miliona KM od cestarina

18.01.2021. 09:58 / Izvor: Glas Srpske
Zaplijenjeno 126 miliona KM od cestarina

Prema posljednjem odjeljku Uprave za neizravno oporezivanje BiH, na računu tokom prošle tri godine je prikupljeno 125,89 milijuna KM.

Još nisu raspodijeljeni svi prihodi od cestarine, a prema posljednjem odjeljku Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, na računu tokom prošle tri godine je prikupljeno 125,89 milijuna KM.

UIO BiH istakla je da se Odluka o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta, koju je donio Upravni odbor, primjenjuje od februara 2018. godine Od tog dana na posebnom podračunu naplaćuje se cestarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata prodanih na tržištu BiH, dok je prije izmjene Zakona o akcizama dodijeljen iznos od 0,10 KM.

"Ovom se odlukom utvrđuje privremena raspodjela prikupljenih prihoda od cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta koje se vode na posebnom podračunu otvorenom kod Centralne banke BiH", saopćeno je iz UIO BiH.

Dodali su da od ukupnog prihoda prikupljenog po toj osnovi deset posto ostaje na podračunu kod Centralne banke BiH, a on će se koristiti za podmirivanje prihoda nakon utvrđivanja konačne metodologije raspodjele.

"Preostalih 90 posto prihoda raspoređuje se na korisnike, odnosno na entitete i Brčko distrikt BiH, tako da 59 posto pripada Federaciji BiH, 39 posto Republici Srpskoj, a dva posto Brčko distriktu", istaknuo je UIO.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je i članica Upravnog odbora UIO BiH, istakla je za "Glas Srpske" da je na posljednjoj sjednici predloženo raspodjelu novca entitetima i Distriktu Brčko prema važećim koeficijentima, ali prijedlog nisu podržali predstavnici FBiH.

"Možemo ga ponovno predložiti, ali dok se ne slože sva tri ministra u Upravnom odboru UIO, novac se neće raspodijeliti, iako bi ta sredstva svima bila dobra za izgradnju autocesta i drugih cesta, kao i njihovu obnovu", rekla je Vidović.

Istaknula je da će raspodjela novca prikupljenog od cestarine biti sporna dok se ne dogovori konačni koeficijent raspodjele, a kada će to biti, nitko ne zna.

Predstavnici FBiH insistiraju na većem koeficijentu prilikom raspodjele novca, jer smatraju da u Federaciji ima više automobila, a samim tim i više novca dolazi od cestarine.

Zakon

Novi Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. veljače 2018. godine. Zakonske promjene uključivale su povećanje cestarine, povećanje akciza na lož ulje i uvođenje akcize na biogoriva. Novac prikupljen na temelju tih naknada mora se potrošiti na izgradnju autocesta te na izgradnju i rekonstrukciju cesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti