Započeo projekt razvoja drvoprerade u Srednjoj Bosni

24.10.2017. 14:35 / Izvor: Akta.ba
Započeo projekt razvoja drvoprerade u Srednjoj Bosni

Pravila poslovanja s članicama EU su u većini slučajeva nepoznanica za proizvođače finalnih drvoprerađivačkih proizvoda iz BiH.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici, u suradnji sa partnerima iz osam domaćih kompanija drvoprerađivačkog sektora, započeo je implementaciju projekta "Competitive Business – Based Export and Training Service Center – COBETS".

Projekat ukupne vrijednosti 212.631 KM finansira Evropska unija, u okviru zajedničkog programa Evropske unije i vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razoj u BiH, a od bh. komapnija u njemu sudjeluju: Inter-Com Zenica, Prima Commerce Zenica, KS-Promet Zenica, Halidex Gračanica, Obrt-Comerc Gračanica, Artisan Tešanj, Kalim Žepče i Prograd Žepče.

Cilja projekta je povećanje konkurentnosti preduzeća u projektnom području, kao i analiza trenutne konkurentnosti preduzeća i primjene 'Balanced score card' na primjeru mjerenja performansi preduzeća iz projekta, zatim publikacije o specifičnostima poslovanja sa EU, primjene voucher sheme u podršci izrade prototipa, brendiranja proizvoda, podrška uvođenju međunarodnih certifikata, organizovanje različitih programa obuke, itd.

Ranijim analizama je utvrđeno da je manjkavost velikog broja ovdašnjih firmi iz drvoprerađivačkog sektora nedostatak specijalizovanih programa obuke za predstavnike menadžmenta iz ovih preduzeća. Također, pravila poslovanja s članicama EU su u većini slučajeva nepoznanica za proizvođače finalnih drvoprerađivačkih proizvoda iz BiH.

"Naš cilj je da kroz realizaciju ovog petnaestomjesečnog projekta navedene kompanije budu konkurentnije, njihovi menadžmenti educiraniji i u konačnici spremni za izlazak na strana tržišta što će u konačnici značiti i otvaranje novih radnih mjesta, kao i podizanje standarda zaposlenih u navedenim kompanijama", ističu iz Ekonomskog fakulteta.

Nepostojanje stručne službe za informisanje drvoprerađivača, koja bi djelovala kao "Kutak za MSP iz drvoprerade", iste dovodi u poziciju prepuštanja samih sebi bez sistemske podrške akademske zajednice i nadležnih institucija. Potreba poslovnog povezivanja s inostranim partnerima iziskuje da se domaća preduzeća povezuju po osnovu lanca vrijednosti uz učešće većeg broja domaćih preduzeća u kreiranju finalnog proizvoda. Realizacija ovog projekta će direktno doprinijeti rješavanju naprijed navedenih problema sa kojima se susreću preduzeća, prije svega, iz projektnog područja, ali i druga preduzeća prilikom nastupa na ino tržištu.

Ovaj i slični projekti upravo služe za uvezivanje i zajedničko djelovanje, uz prethodnu stručnu pomoć i edukaciju, ovdašnjih firmi iz drvoprerađivačkog sektora na zahtjevnim stranim tržištima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti