Započeo regionalni projekt kao odgovor na poplave

15.09.2014. 17:15 / Izvor: Fena
Započeo regionalni projekt kao odgovor na poplave

U Sarajevu je započeo regionalni projekt “Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”, koji je odgovor državnih centara za razminiranje iz BiH, Hrvatske i Srbije na poplave, koje su ove godine zahvatile regiju.

U Sarajevu danas je započeo regionalni projekt “Protivminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”, koji je odgovor državnih centara za razminiranje iz BiH, Hrvatske i Srbije na poplave, koje su ove godine zahvatile regiju.

Tim povodom otvorena je dvodnevna radionica, na kojoj su predstavljeni ciljevi i partneri projekta.

"Najveći korisnici projekta će biti građani BiH, koji su zahvaćeni poplavama. U BiH 810 km2 je poplavljeno, od toga 83 km2 su poplavljena u područjima gdje su mine. To su otprilike 33 lokacije u centralnoj i sjevernoj BiH od Krivaje do Posavine, gdje će 43 km2 biti predmet ovog projekta. Te lokacije će se pregledati vazdušnim letjelicama i biće obrađene ekspertizom naših saradnika", rekao je Ahdin Orahovac, pomoćnik direktora Centra za uklanjanje mina u BiH.

Na taj način raznim metodama i sofisticiranim alatima doći će se, ističe, do novog stanja, a istovremeno će biti uspostavljen sistem koji će upravljati preventivno u bilo kojoj situaciju (klimatske nepogode itd.).

"Na osnovu informacija civilnih zaštita BiH više od 2.000 mina neeksplodiranih sredstava ili kasetne municije je već identifikovano kao pomjerene i više od 10.000 komada male municije, što je dokaz da se ovaj projekt mora nastaviti", kazao je Orahovac.

Ovaj projekat je plod uspješne regionalne saradnje, jer kako kaže Orahovac vremenske nepogode i katastrofe ne poznaju administrativne granice.

"Regionalni ekpertni tim , koji je formiran nakon poplava, veoma brzo je usaglasio svoje programske ciljeve i početne stavove. Na osnovu toga je ustanovljeno da je tokom poplava najviše pogođena BiH, gdje se treba usredotočiti najveći napor", kazao je direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

Regija, kao i cijeli svijet, naglašava, imat će koristi od ovog projekta s obzirom  na to da će „nakon projekta izaći procedure i metode koje mnogu bilo gdje da se koriste“.

Direktor Centra za razminiranje Hrvatske Dražen Jakopec kazao je da su centri za razminiranje u regionu pokazali da mogu napraviti rezultat, koji je „posljedično vezan za minski problem koje imaju BiH, Hrvatska i Srbija.

"Biću sretan ako ovaj projekt iznjedri modele, postupke i procedure koje će druge svjetske zemlje moći koristiti a da tom prilikom imaju isti minski problem", istakao je Jakopec, dodajući da su mine veliki problem u sigurnosnom, priivrednom i ekološkom smislu u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti