Započet proces nabavke najmodernijih uređaja za monitoring kvaliteta zraka u KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Započet proces nabavke najmodernijih uređaja za monitoring kvaliteta zraka u KS

15.08.2019. 07:34 / Izvor: Akta.ba

Delegacija Vlade KS predvođena premijerom Edinom Fortom posjetila je danas Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu budući da je prije nekoliko dana objavljen tender za nabavku napredne opreme za istraživanje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu kojim će upravljati tim stručnjaka tog fakulteta.

Posjeti je prisustvovala i direktorica Odjela za saradnju u Švedskoj ambasadi u Sarajevu Marie Bergström koja je izjavila da su sretni što mogu pružiti podršku Mašinskom fakultetu na unapređenju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, te da više institucija treba da zajednički rade na istraživanju i provjeri kvaliteta zraka.

Istraživačka grupa sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu radi na polju monitoringa i modeliranja procesa koji su u direktnoj vezi sa zagađenjem zraka, uključujući: simultana mjerenja vertikalnih profila temperature i koncentracija lebdećih čestica, mjerenja inovativnim mobilnim stanicama na tlu sa visokom vremenskom i prostornom rezolucijom te kompjutersko modeliranje sa realnim ulaznim podacima.

Realizacijom tog projekta doći će do proširenja navedenih istraživanja, kroz nabavku napredne opreme koja po karakteristikama spada u grupu najmodernijih uređaja trenutno dostupnih u svijetu, kada je riječ o mjerenjima parametara zagađenosti zraka.

Profesor fizike na Mašinskom fakultetu Adnan Mašić rekao je da se radi o najsavremenijoj opremi koja može da detektuje sitne čestice na nanometarskoj skali, koje se prije nisu mogle vidjeti.

"U kombinaciji sa onim što već imamo ovo će biti kompletan sistem koji će dati do sada najbolju sliku o karakteristikama zagađenosti zraka. A to nam treba da bismo na odgovarajući način mogli pristupiti rješavanju problema. Ovo je alat koji će pomoći da se u budućnosti provjeravaju i donose konkretne mjere za rješavanje problema zagađenosti zraka", dodao je Mašić.

Vrijednost projekta je 300.000 KM, a sredstva je u cjelosti obezbijedila Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) vodi proces javne nabavke, do izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović zahvalio je Švedskoj razvojnoj agenciji koja je bila podrška Vladi i Ministarstvu u prethodnom periodu, saopćeno je iz Pres-službe KS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti