Zaposleni po programima zapošljavanja uglavnom produžavaju angažman

08.08.2017. 08:12 / Izvor: Fena

Poslodavci nakon isteka rokova utvrđenih programima sufinansiranja zapošljavanja zaposlene po tom osnovu zadržavaju u 65 do 70 posto slučajeva.

Poslodavci nakon isteka rokova utvrđenih programima sufinansiranja zapošljavanja zaposlene po tom osnovu zadržavaju u 65 do 70 posto slučajeva. U skladu s Programom rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu, započeta je realizacija programa sufinansiranja zapošljavanja za koji je osigurano ukupno 18 miliona KM.

"Pokazalo se da od 50 do 70 posto ljudi ostaju u radnom odnosu kod naših poslodavaca. Obično, 70 posto to je realni sektor", kazao je direktor Službe za zapošljavanje TK-a Senad Muhamedbegović.

Broj nezaposlenih osoba na evidencijama u Federaciji smanjen je za oko 20.000. Na području TK-a broj nezaposlenih je, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen za 10.000.

"Krajem jula na evidenciji se nalazi 86.027 nezaposlenih osoba. Pored ovakve situacije, neusklađenosti obrazovanja s tržištem rada vidljivo je smanjenje nezaposlenih", rekao je Muhamedbegović.

U Službi za zapošljavanje TK navode da će u septembru biti objavljen novi javni poziv za sredstva sufinansiranja zapošljavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti