Vijesti / SVIJET

Zara zatvara više od hiljadu trgovina širom svijeta

11.06.2020. 09:22 / Izvor: Agencije

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje između hiljadu i 1200 uglavnom manjih prodavnica.

Inditex ima najviše gubitaka u trgovinama brendova starijih od Zare. Španjolska grupacija Inditex, osim Zare, posjeduje i brendove poput Bershke, Pull & Beara i Massimo Duttija.

Zatvaranje trgovina očekuje se u Aziji i Europi, pojačava se online prodaja.

Zatvaranje trgovina očekuje se najviše u Aziji i Europi. Guardian piše da će se zatvoriti najmanje 107 prodavnica širom Velike Britanije. 

Iz Inditexa su poručili da će broj zaposlenih ostati stabilan, a radnicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za online prodaju. 

Ukupan broj trgovina smanjit će se sa 7412 na između 6700 i 6900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih trgovina.

Online prodajom protiv konkurencije

Inditex je rekao da će ubrzati svoje aktivnosti na prodaji više odjeće putem interneta jer time nastoji potući konkurenciju  i novijih isključivo online trgovina kao što su Asos i Boohoo, koji su prosperirali u Velikoj Britaniji tijekom lockdowna.

Inditex, koji kontrolira njegov osnivač Amancio Ortega, planira potrošiti milijardu eura na svoju internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi eura u trgovinama kako bi omogućio bolje integriranje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki u stvarnom vremenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti