Zarac, tradicionalni majevički sir stiže na police trgovina

25.09.2020. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Zarac, tradicionalni majevički sir stiže na police trgovina

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, konsultantska kompanija Havrex d.o.o. iz Banje Luke pomaže Opštini Lopare da oživi proizvodnju majevičkog Zarac sira

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, konsultantska kompanija Havrex d.o.o. iz Banje Luke pomaže Opštini Lopare da oživi proizvodnju majevičkog Zarac sira, za šta će biti zadužene žene iz udaljenih sela.

"U Opštini Lopare smo bili sasvim drugim poslom, kad je u razgovoru pokrenuta i tema Zarac sira čija proizvodnja je stavljena u kontekst pomaganja ženama iz udaljenih sela na planini Majevici. Ove žene još ga proizvode, a nisu bile uključene ni u jedan lanac vrijednosti mljekarske industrije", izjavio je direktor Havrexa Zoran Pavlović.

U Havrexu su dodatno razmotrili ovo pitanje i u dogovoru s opštinom su konkurisali za grant sredstva koja je dodjeljivao Sweden/USAID FARMA II projekat.

"U suštini, cilj nam je bio da napravimo prve korake ka pokretanju organizovane proizvodnje standardizovanog i certifikovanog majevičkog sira Zarac, kojeg bi proizvodile desetine poljoprivrednica i koji bi postao dostupan na policama supermarketa", rekao je Pavlović.

Po njegovim riječima, u udaljenim selima Majevice živi najmanje 50 do 60 poljoprivrednica koje u prosjeku imaju dvije do tri krave. Kao dio tradicije, one i dalje proizvode sušeni sir Zarac.

"Svaka od ovih žena pravi svoju vrstu Zarca. Njihovi sirevi imaju odličan okus iako nisu testirani u laboratoriji niti imaju certifikate o sigurnosti hrane. Jedino mjesto na kojem ih je moguće kupiti je na lokalnim pijacama nakon što ih žene donesu ili u njihovih kućama kad im neko ode u posjetu", objašnjava Pavlović.

Kako bi osnažili žene sa Majevice tako što će njihov proizvod plasirati na veća tržišta, kao i da održe tradiciju proizvodnje sira Zarac, Havrex se opredijelio za osnivanje ženske zadruge koja bi ujedinila žene u istom cilju i zadužila ih za proizvodnju i prodaju sira.

"Zajedno sa opštinom smo identifikovali prvih 16 žena zainteresovanih za osnivanje mljekarske zadruge, koje su se složile da standardizuju svoje sireve u smislu recepta, veličine, oblika i brenda, te su spremne krenuti na taj put kako bi sir Zarac konačno našao svoje mjesto u supermarketima", napominje Pavlović.

Havrex sada ubrzano radi. Prva sesija savjetovanja sa 16 žena održana je sredinom jula o svim koracima koje treba poduzeti do sredine septembra.

"Organizovali smo svoj rad u nekoliko faza. Nakon početnih konsultacija, prešli smo na praktične i teorijske obuke o standardizaciji proizvodnje sira Zarac, a napravićemo i 100 priručnika za proizvodnju. Da bismo pružili podršku ženama i njihovoj budućoj zadruzi, obezbijedićemo i dvije sušare kako bi u jednakim uslovima mogle sušiti sir", objašnjava Zoran Pavlović, direktor Havrexa.

Sljedeći korak će biti dobijanje certifikata o sigurnosti hrane od nadležnih veterinarskih službi. Posljednja dva koraka u procesu biće registracija zadruge i razvoj robne marke, etiketa, kao i poslovnog i marketinškog plana.

"Naš savjet će biti da se u početku krene sa proizvodnjom sira u pakovanjima od 250 grama i od pola kilograma, koje bi plasirali samo u odabranim trgovinama. Bitno je da se u početku izgradi prepoznatljiv brend", naveo je Pavlović.

Kako zadruga bude rasla, dodaje on, količine sira Zarac bi trebale postati dovoljne za ulistavanje u različitim lancima supermarketa.

"Kad se to dogodi, znaćemo da su se naši napori isplatili i da žene s Majevice u potpunosti koriste zadrugarski način rada i čuvaju sir Zarac od zaborava", zaključio je direktor Havrexa, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti