Zaštita intelektualne svojine: Radionica za carinike o otkrivanju krivotvorenih proizvoda

24.05.2012. 13:38 / Izvor: eKapija.ba
Zaštita intelektualne svojine: Radionica za carinike o otkrivanju krivotvorenih proizvoda

Američka trgovinska komora (AmCham), u suradnji s Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, organizirala je dvodnevnu radionicu o zaštiti intelektualne svojine na kojoj učestvuje 60 predstavnika carinskih ispostava iz BiH.

"Svakodnevno se u našoj zemlji krše prava na intelektualno vlasništvo, što ima višestruke negative posljedice. Na gubitku je potrošač, jer ne dobiva kvalitetan proizvod, gubi država, jer ne ubire pripadajuće poreze i na kraju gube i kompanije. Sve ovo otežava stvaranje dobre poslovne klime koja će ohrabriti dolazak novih investitora,“ rekla je izvršna direktorica AmChama BiH Violeta Čibukčić.

Upravo stoga predstavnici četiri internacionalne kompanije Nike, P&G, Japan Tobacco International (JTI) i HP, članice AmChama, na radionici su iznosili probleme s kojima se trenutno susreću kada su u pitanju otkrivanje krivotvorenih proizvoda, krijumčarenje lažne robe preko granice, razlikovanje originalnih i krivotvorenih proizvoda i sl.

"Vrijednost privremeno oduzete robe u toku 2012. godine iznosi jedan milion KM, dok je u toku prošle godine privremeno oduzeta roba u vrijednosti većoj od dva miliona KM. Najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, kafe i proizvoda od kafe, motornih vozila, razne tehničke robe, namještaja, cigareta... Posebno se često pokušava u BiH uvesti roba koja predstavlja kopiju poznatih svjetskih brendova, što je protivzakonito. Ukoliko otkriju pokušaj uvoza robe koja predstavlja falsifikat poznatih svjetskih brendova, službenici UIO zaustavljaju takvu pošiljku i pozivaju ovlaštenog zastupnika za uvoz te robne marke, koji zaista i potvrđuje da li je riječ o falsifikatu", istaknuo je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

Istaknuto je da npr. usljed krijumčarenja cigareta, nisu samo prozvođači i uvoznici duhanskih proizvoda suočeni sa smanjenjem tržišta, već da se i državni budžet suočava sa značajnim gubicima.

"Japan Tobacco International (JTI) vjeruje da problem ilegalne trgovine može biti uspješno riješen samo kroz saradnju poslovne zajednice i vladinih predstavnika", izjavio je na radionici Redko Dmitry, JTI direktor za regionalno usklađivanje.

Najveći problem s kojim se susreće kompanija HP je falsificiranje tonera koji se lažno prodaju pod njihovom robnom markom.

"HP ulaže velike napore u sprečavanju prometa krivotvorenim proizvodima. Na gubitku su i krajnji korisnici, proizvođači originalnih proizvoda, državni budžet, ali i institucije koje vrlo često i same budu prevarene od uvoznika krivotvorina. Nadam se da će primjer UIO slijediti i ostale odgovorne institucije u BiH", rekao je HP Partner Business Manager za BiH Mirza Čordalija.

Ova radionica nastavak je dobre saradnje između Carinskog sektora Uprave za indirektno oporezivanje i poslovne zajednice te odlična prilika za razmjenu konkretnih iskustva i znanja koja će potaknuti nove zapljene krivotvorenih i krijumčarenih proizvoda.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i ovom prilikom pozvala je sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz MITA Group.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti