Zaštita poljoprivrednika od elementarnih nepogoda: Osiguranje usjeva i zemljišta kod osiguravajućih kuća jedina zaštita

21.01.2010. 10:01 / Izvor: Nezavisne novine
Zaštita poljoprivrednika od elementarnih nepogoda: Osiguranje usjeva i zemljišta kod osiguravajućih kuća jedina zaštita

U situaciji kada vlasti nemaju novca da ozbiljnije obeštete poljoprivrednike pogođene poplavama, jedini način da se oni zaštite od elementarnih nepogoda jeste da osiguraju svoje usjeve i zemljište.

Ovo poručuju iz Udruženja poljoprivrednika u BiH povodom posljednjih poplava koje su nanijele ogromnu štetu poljoprivrednim usjevima širom zemlje. Ističu da je iluzorno očekivati da će pogođenim poljoprivrednicima neko nadoknaditi štetu.

"Ni entiteti, ni kantoni, ni općine nemaju novca da obeštete poljoprivrednike ili ako ga imaju, riječ je o ograničenim svotama, pa je sasvim izvjesno da će štetu platiti oni koji su je i pretrpjeli. Stoga je naša preporuka poljoprivrednicima da svoje usjeve i zemljište osiguravaju kod osiguravajućih kuća", kaže Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Dodaje da problem poljoprivrednicima predstavlja i to što su administrativne zajednice svjesno izbjegavale da proglase stanje elementarne nepogode s obzirom na to da su u tom slučaju dužne i da nadoknade štete.

U osiguravajućim društvima kažu da je osiguranje zemljišta, usjeva, životinja i druge imovine na tržištu osiguranja u BiH veoma slabo zastupljeno.

"Riječ je o vrsti dobrovoljnog osiguranja, a sve što je kod nas dobrovoljno, u ovom sektoru nema veliki procenat učešća", kaže Ostoja Todorović, generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u FBiH.

Naglašava da ovu vrstu imovinskog osiguranja u svom portfelju ima nekolicina najvećih osiguravajućih društava u BiH, a ona su ponuđena u paketu sa osiguranjem od požara.

"I ono malo osiguranja po ovom osnovu uglavnom se odnosi na osiguranje od požara, a tek trećina ima uključen i rizik od poplave", tvrdi Todorović i dodaje da se uglavnom osiguravaju usjevi.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja u BiH, u 2008. godini premija osiguranja od požara i prirodnih sila ukupno je iznosila 26,1 milion KM i imala je udio u ukupnoj premiji 5,7 posto, a ostale štete na imovini 24 miliona KM, uz udio od 5,3 posto.

U najvećoj osiguravajućoj kući u BiH - "Sarajevo osiguranju" - kažu da su u prošloj godini imali imovinsko osiguranje u vrijednosti većoj od 10 miliona KM, ali na osiguranje usjeva i plodova otpada simboličan iznos, svega 7.832 KM. Osiguranje od požara bilo je u vrijednosti 4,2 miliona KM, osiguranje imovine i drugih vrsta rizika, osim požara, u vrijednosti od 6,1 milion KM, a osiguranje životinja 56.000 KM.

"Jedino značajnije osiguranje usjeva koje smo imali jeste osiguranje duhana jednoj firmi iz Orašja proteklih godina, ali je saradnja prekinuta", kaže Ermin Čengić, portparol "Sarajevo osiguranja".

Isplata šteta za pogođene usjeve, kao u slučaju drugih vrsta imovinskih osiguranja, vrši se na osnovu procjene rizika, faze u kojoj se usjevi nalaze i drugih faktora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti