Zaštititi vlasništvo građana i pravnih lica iz BiH u Hrvatskoj

19.06.2018. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Zaštititi vlasništvo građana i pravnih lica iz BiH u Hrvatskoj

Ujedno je zatraženo da se pripremi informacija i o provođenju svih ostalih aneksa iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Vijeće ministara BiH razmatralo je Informaciju o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj. Vijeće ministara zatražilo je od Ministarstva vanjskih poslova, finansija i trezora, pravde, te Pravobranilaštva BiH, predstavnika BiH u Stalnom zajedničkom odboru viših predstavnika država nasljednica da, svako iz svoje nadležnosti, za narednu sjednicu pripremi detaljnu informaciju sa prijedlogom mjera kako bi se zaštitila imovina BiH u R Hrvatskoj, ali i drugim susjednim državama.

Ujedno je zatraženo da se pripremi informacija i o provođenju svih ostalih aneksa iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine u vezi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama u državnom vlasništvu u Republici Hrvatskoj.

Prema Informaciji, Pravobranilaštvo BiH zastupalo je i zastupa Bosnu i Hercegovinu u sedam parničnih predmeta u kojima je Bosna i Hercegovina potraživala nepokretnu imovinu od trećih lica u Republici Hrvatskoj. Sva utužena imovina nalazi se u Republici Hrvatskoj i svi postupci su vođeni pred nadležnim sudovima u ovoj državi.

Riječ je o imovini koja obuhvata Sportsko-rekreativni centar u Zaostrogu; Klimatsko odmaralište Vis; Vila te Bolnica Cavtat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti