Zaštitnici potrošača zatrpani žalbama

18.01.2017. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
Zaštitnici potrošača zatrpani žalbama

Građani imaju tri mogućnosti ako je proizvod neispravan da traže povrat novca, zamjenski proizvod ili servisiranje.

Telekomunikacijske usluge, grijanje, zastarjela dugovanja, neispravni proizvodi, turistički aranžmani, medicinske usluge, samo su neki od problema na koje su se potrošači u BiH žalili onima koji se bave njihovom zaštitom. Iako su posljednjih godina potrošači više upoznati sa svojim pravima, kako kažu u udruženjima potrošača, i dalje je to veoma skromno i kupci, kako kažu, ne treba da posustanu pred trgovačkim manipulacijama.

Melisa J. kaže da je nedavno bila bez interneta desetak dana jer joj je pregorio ruter pa je morala čekati da serviser popravi proizvod, a tek nakon što se nije mogao poraviti dobila je nov uređaj. "Zapravo niko me nije pitao želim li servisirati proizvod i biti bez rutera nekoliko dana. To se valjda podrazumijevalo, a ja sam kasnije saznala da sam imala pravo odmah tražiti novi ili zamjenski proizvod", kazala je ona.

U Udruženju "Reakcija" iz Banjaluke kažu da tokom cijele godine vrše evidenciju žalbi, a građani se javljaju češće nego lani, iako oni pružaju usluge i trgovcima koji imaju neke nedoumice. "Najčešće žalbe u vezi su sa telekomunikacionim uslugama i onim od opšteg ekonomskog interesa. Dosta građana traži savjete u vezi s 'Toplanom', jer ne mogu da stupe u kontakt sa službom za reklamacije. Pored toga, cijene na rafama ne podudaraju se sa cijenama na kasi, zbog čega građani reaguju, a 2015. godine je bilo nešto više reklamacija na obuću u odnosu na 2016", kažu u "Reakciji".

Ističu da je zakon jasno propisao dalje korake i da su oni na usluzi kako bi građanima pomogli da ostvare svoja prava. Ako zajedno ne uspiju ostvariti komunikaciju ili ostvariti prava, sa dokumentacijom se obraćaju Republičkoj tržišnoj inspekciji.

"Ima tu i nepravilnosti, npr. knjige reklamacija ne budu izložene na vidnom mjestu, a mi smo nekoliko puta reagovali u takvim situacijama. Prije su se ljudi mogo više ustručavali javljati, međutim, stanje je nešto bolje. Ako postoji dobra koordinacija između potrošača i nadležnih organa, lakše je otkloniti probleme koji se javljaju", dodaju u Udruženju. Murisa Marić, iz Udruženja "Don" u Prijedoru, potvrdila je da su se i ovom udruženju građani najviše žalili na ekonomske pružaoce usluga te zastarjela dugovanja, koja se godinama vuku po sudovima.

"Komunalni predmeti leže po nekoliko godina, što se hitno treba mijenjati i to je na neki način obilježilo godinu. Drugi aktuelan problem su telekomunikacijski operateri, koji ne poštuju ugovore te nude robu sumnjivog kvaliteta", kaže Marićeva. Ističe da različiti proizvodi bijele tehnike pa čak i vozila dolaze neispravni, a iako postoje garancije, trgovci potrošačima uglavnom nude servisere s kojima imaju ugovor, ali da nije dužnost potrošača da zove servisera.

"Takođe, imali smo primjedbe i na obuću, turističke aranžmane, a ove godine imali smo primjedbe i u domenu medicinskih usluga", kazala je Marićeva. Ističe da se prava kupaca zanemaruju te da potrošači nikako ne smiju pasti pod uticaj trgovaca i da treba da znaju svoja prava. "Kupci treba više da se informišu jer do nas ne dođe veliki broj žalbi. Oni popunjavaju interne obrasce koje im ponude trgovci, umjesto knjige reklamacija", istakla je Marićeva.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja "Futura" iz Mostara, kazao je da aktivizam potrošača povodom zaštite njihovih prava treba da bude na višem nivou. "U ovoj godini imali smo dosta pritužbi građana, a veliki broj njih se odnosio na ekonomske pružaoce usluga. Aktivizma nikada neće biti dovoljno. Određeni broj žalbi odmah se riješi nakon dojave kupaca, ali postoje i one stvari kada kupac želi da neko u njegovo ime podnosi tužbe za loše dobijene usluge i kupljene proizvode", rekao je Bago.    

Građani biraju opciju koju žele

Građani imaju tri mogućnosti ako je proizvod neispravan, a sami treba da izaberu koju varijantu žele:

1. Tražiti povrat novca + foto: povrat novca

2. Tražiti zamjenski proizvod + foto: zamjenski proizvod

3. Tražiti servisiranje pokvarene stvari ili uređaja + foto: servisiranje

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti