Zašto djeca ne biraju škole s čijim diplomama će lakše naći posao?

01.07.2014. 15:27 / Izvor: COOLIN.BA

Iako je odabir srednje škole i fakulteta stvar afiniteta i mogućnosti svakog djeteta, treba sagledati i druge aspekte pri donošenju ove veoma bitne životne odluke.

Nezaposlenost kao najveći problem, ne samo u Bosni i Hercegovini, može se prevazići na nekoliko načina, ali to ne znači da samo državni aparati mogu djelovati na smanjenje broja osoba na biroima za zapošljavanje.

Neusklađenost tržišta rada i obrazovnih sistema u Bosni i Hecegovini stari je i svim poznati problem. No, dok autoriteti u ovim oblastima ne odluče učiniti ih komplementarnima, ostaje na omladini i roditeljima da izaberu zvanje sa kojim će moći što prije naći posao. Pravnici, ekonomisti, socijalni radnici najbrojniji su kadrovi koje proizvodi domaće školstvo i zbog toga ih je najviše na biroima za zapošljavanje. Za razliku od njih, postoje zvanja sa kojima nema puno čekanja pri pronalaženju posla.

Iako je odabir srednje škole i fakulteta stvar afiniteta i mogućnosti svakog djeteta, treba sagledati i druge aspekte pri donošenju ove veoma bitne životne odluke.

Zašto toliko djece upisuje ekonomiju, pravo, socijalni rad, političke nauke kada je poznato da će sa tim diplomama biti dio armije koja izuzetno teško nalazi posao jer je takvog kadra previše?

U ovom periodu upisnih rokova potrebno je da i djeca i roditelji eventualno odaberu škole/fakultete sa čijim diplomama će lako naći posao. Posao brzo nalaze mašinci, građevinci, hemičari, veterinari, poljoprivredni i IT stručnjaci...

Pogledajte više u video prilogu:

Sagovornici:
1. Omer Mulalić, direktor Srednje mašinske tehničke škole, Sarajevo
2. Sanela Totić, BoljiPosao.com
3. Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti