Zašto građani BiH moraju da čekaju na jedini lijek protiv koronavirusa?

24.12.2020. 09:47 / Izvor: BHRT
Zašto građani BiH moraju da čekaju na jedini lijek protiv koronavirusa?

Za razliku od zemalja regiona koje su već nabavile prve doze vakcina direktnim dogovorom s proizvođačima, naša zemlja čeka na isporuku vakcina.

Vakcine protiv koronavirusa, Bosna i Hercegovina mogla bi da dobije u drugom kvartalu 2021. godine, saopštili su iz Federalnog ministarstva zdravlja. Za razliku od zemalja regiona koje su već nabavile prve doze vakcina direktnim dogovorom s proizvođačima, naša zemlja čeka na isporuku vakcina.

Bosna i Hercegovina vakcine protiv koronavirusa će nabavljati putem COVAXА, odnosno (Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 i evropskog mehanizma, poručuju iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Ističu da je to glavni i jedini preduvjet maksimalne sigurnosti u procesu nabavke vakcina.

"Naručeno je milion i 230 doza za 20 posto populacije. Federacija je blagovremeno uplatila preostali dio sredstava. Sredstva se nalaze na računu Globalne alijanse za vakcine (GAVI), ali nijedan proizvođač vakcina nema zeleno svjetlo za dalje, sve dok se ne prođu regulatorne procedure kod Evropske agencije za lijekove," saopštili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Federacija BiH zatražila je 800.000 doza vakcina. U prvom krugu, daju se dvije doze, a to je dovoljno za 400.000 ljudi, kazali su iz federalnog ministarstva zdravstva.

"Mi očekujemo u prvom valu 20 posto vakcina za 20 posto stanovništva. Prvi će dobiti medicinski radnici koji moraju biti stvarno spremni da se bore još tu da budemo sigurni da oni mogu pružiti odgovor da nemamo 50 posto zdravstvenih radnika na bolovanju zbog Covida. Dakle oni, policija, oni koji su na granici, onda dolazimo do socijalnih ustanova, domova za starce i ljudi preko 60 godina," rekao je pomoćnik Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Za Republiku Srpsku planirano je 400 hiljada doza za 200 hiljada građana.

"Koja vakcina je u pitanju možemo saznati tek kada nam Globalna alijansa dostavi podatke o samoj vakcini koja bude dostupna i naravno na koji način će biti isporučivana. Jer sve nam zavisi koja je vrsta, na koji način se čuva zbog same logistike isporuke, primjene i svega ostalo," istakao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Brčko distrikt se takođe pridružuje entitetima.

"Mi smo planirali 32 hiljade vakcina da bi se vakcinisalo 20 posto stanovništva, odnosno 80 hiljada, za svaku osobu koja se bude vakcinisala planirane su dvije doze. Već iza Nove godine ćemo pokrenuti nabavku hladnog lanca, za sada nemamo zamrzivače sa minus 80 stepeni. Mi ovog časa ne znamo koju ćemo dobiti," saopštio je šef odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović.

Razlog zbog kojeg je naša zemlja u nabavci vakcina postupila drugačije od zemalja regiona je što nije bilo inicijative entitetskih nadležnih ministarstava prema Ministarstvu civilnih poslova BiH za direktne pregovore sa proizvođačima, kazali su nam iz ovog ministarstva, a dodali su i da entiteti mogu početi direktne pregovore. Po svemu sudeći, bh. građani će još čekati na jedini lijek protiv koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti