Zašto je Republika Srpska duplo skuplje platila rusku vakcinu?

15.02.2021. 08:40 / Izvor: BHRT
Zašto je Republika Srpska duplo skuplje platila rusku vakcinu?

Dok Federacija Bosne i Hercegovine čeka početak imunizacije, javnost u Republici Srpskoj čeka odgovor na pitanje zašto je ruska vakcina plaćena duplo skuplje nego što je njena cijena na tržištu.

Dok Federacija Bosne i Hercegovine čeka početak imunizacije, javnost u Republici Srpskoj čeka odgovor na pitanje zašto je ruska vakcina plaćena duplo skuplje nego što je njena cijena na tržištu. Jesu li poskupjeli troškovi prevoza i skladištenje, nije poznato, jer dobavljač "Krajina grupa" odbija da objavi ugovor sa ruskim fondom za direktne investicije.

Iako doza Sputnjika V, dovoljna za vakcinaciju i revakcinaciju, u Rusiji košta 32 marke, Republiku Srpsku je koštala 57 maraka. U Ugovoru za nabavku 200.000 vakcina sa dobavljačem "Krajina grupa" iz Banjaluke, navedena je ukupna vrijednost ponude – 13,4 miliona maraka, sa PDV-om.

"Zašto je vakcina za građane RS duplo skuplja od tržišne? Imamo najave iz nekih kantona da će kupiti mnogo jeftinije vakcine", rekao je Duško Ivić, zastupnik u NSRS.

Razlika između tržišne cijene i one koju je platila RS za 200.000 vakcina je oko pet miliona maraka. Tim novcem se mogla obezbijediti imunizacija za još 150.000 građana, računaju u odnedavno opozicionom DNS-u, što premijer Višković naziva politikanstvom.

"Vidim da se prave medijski spinovi. Pozivam sve koji mogu nabaviti jeftinije vakcine da se jave Vladi", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Koliki su troškovi prevoza i skladištenje vakcina, i da li je bilo neočekivanih poskupljenja, nije poznato, jer dobavljač "Krajina grupa" odbija da objavi ugovor sa ruskim fondom za direktne investicije. Istovremeno, naležni ministar Alen Šeranić tvrdi da je sve transparentno.

"Sve je javno i transparentno. Ni u jednom trenutku nismo htjeli da prikažemo nešto kako nije", istakao je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite RS .

Nakon lošeg iskustva u vezi sa nabavkom respiratora u Vladi Federacije BiH nisu spremni na samostalnu nabavku vakcina. Računaju na Savjet ministara i najavljenih 24.000 doza putem Kovaksa, od kojih 40 odsto ide u RS.

"Dolazak vakcina ne zavisi od Federacije BiH. Država je potpisnik ugovora", kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH .

Iz Instituta su, nakon prozivki opozicije, saopštili su da nijedna ustanova ne može uvesti ili distribuisati vakcinu ili bilo koji drugi lijek, da je jedini zakonit način preko veletrgovaca, te da se cijena koju nudi proizvođač odnosi na cijenu u toj zemlji, bez dodatnih troškova.

Fotografija: Tanjug

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti