Zašto su strani turisti opijeni Trebinjem i Hercegovinom?

22.06.2015. 14:24 / Izvor: eKapija.ba
Zašto su strani turisti opijeni Trebinjem i Hercegovinom?
OTVORI GALERIJU

Turisti sa Crnogorskog primorja svakodnevni su gosti u Trebinju i Hercegovini. Nezaobilazne lokacije kod svakog turiste su centar grada sa starim gradom i Crkvina.

Za Friend Travel turističku agenciju iz Trebinja 2014. godina bila je dobra, a karakterisalo je veliki broj gostiju koji su koristili smještaj od jedne do tri noći u Trebinju, a nije bilo ni otkazivanja paket aranžmana, kazao je za Poslovni portal eKapija.ba direktor agencije Predrag Turnić.

Izjavio je da Friend Travel trenutno uspješno realizuje sklopljene ugovore za sezonu 2015. koji su vezani za dovođenje ino gostiju u BiH.

"Od ove sezone očekujemo da budu realizovani svi naši ugovori koje imamo sa ino partnerima i samim tim mislim da ćemo imati uspješnu sezonu. Ono što svakako potvrđuje da bi sezona 2015. trebala biti dobra je da sa nekih tržišta kao što je npr. Francuska imamo povećan broj gostiju u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Turnić.

Neistražena zemlja

Direktor Friend Travela spomenuo je da su Trebinje i cijela BiH inostranim turistima izuzetno interesantni iz razloga što smo u suštini nepoznata odnosno neistražena zemlja u turističkom smislu i za njih to prestavlja jedan savim novi doživljaj i iskustvo.

"Trebinje prije svega ima idealnu lokaciju u odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku koje su udaljene svega 30-40 km. Osim toga u odnosu na njih ima mnogo povoljnije cijene svih usluga (smještaja, ishrane, rent-a-car...) što je od velike važnosti za budžet svakog turiste, jer razmišljanje svakog turiste je da sa što manjim budžetom posjeti i vidi što više", kazao je Turnić.

Kazao je da turisti sa Crnogorskog primorja svakodnevni su gosti u Trebinju i Hercegovini kako individualno tako i organizovano preko agencija.

"Samo naša agencija znala je prethodnih godina imati dnevno tri, četiri autobusa ino gostiju. Što se tiče posjete gostiju sa Dubrovačkog primorja ona se više bazira na individualnim gostima koji posjećuju Trebinje. Organizovane grupe, koji dolaze sa dubrovačkim agencijama vrlo su rijetke, osim onih sa kojima imamo direktne ugovore. Ovo je na neki način hendikep za trebinjske, a i dubrovačke agencije i sve turističe radnike što nema organizovanih svakodnevnih grupnih posjeta Trebinju iz Dubrovnika", naveo je Turnić.

Spomenuo je da su dubrovačke i trebinjske agencije i turistički radnici svjesni nedostatka i većina njih spremna je početi sa realizacijom izleta, ali se još uvijek čeka zeleno svjetlo za početak ozbiljnije saradnje.

"Mi smo optimisti i nadamo se da će se to u vremenu koji pred nama promjeniti i samim tim trebinjskom turizmu dati snažan vjetar u leđa", rekao je Turnić.

"Baza" za smještaj

Na pitanje koliko se strani turisti u prosjeku zadržavaju na području Trebinja, te koje lokacije su im najinteresantnije za posjetiti, Turnić je rekao da su najbrojni gosti izletnici odnosno gosti koji posjete Trebinje na jedan dan i da je to uglavnom bila praksa do unazad par godina.

"Trebinje iz godine u godinu postaje 'baza' za smještaj turistima, dok se dani koriste za posjetu Hercegovini i susjednim zemalja tj. Crnoj Gori i Hrvatskoj. To zadržavanje u prosjeku je od jedne do tri noći. Turističke lokacije koje su nezaobilazne kod svakog turiste su centar grada sa starim gradom i Crkvina. Osim toga turisti uglavnom još posjete muzej Hercegovine, Arslanagića most, manastir Tvrdoš i neku od trebinjskih vinarija", kazao je direktor Friend Travela.

Prema njegovim riječima, turisti su oduševljeni poslije posjete Trebinju, jer prije njihovog dolaska nisu očekivali nešto posebno od Trebinja i Hercegovine.

"Kada provedu samo jedan dan u Trebinju vide i dožive grad sa njegovom okolinom i turističkim sadržajima, oni su prosto opijeni ljepotom, te odlaze sa prelijepim utiscima. Svake godine imamo turiste koji nam ponovo dolaze i to često u većem broju, jer sa sobom dovode svoje prijatelje. Čak jedan broj gostiju poslije prve posjete Trebinju odlučio se vratiti u Trebinje i kupiti neku nekretninu kao što je stan, apartman ili vikendica", ispričao je Turnić.

Specijalna ponuda

Turnić je naveo da je Friend Travel agencija specijalizovana za incoming turizam.

"Agencija pruža kompletnu uslugu i brigu o svojim gostima od dana dolaska do posljednjeg dana njihovog boravka u Trebinju. To uključuje prije svega avio karte, transfere od aerodrom do hotela, smještaj hotelski i privatni, usluge turističkih vodiča, prevoz individualnih putnika i grupa. Friend Travel nudi jednodnevne i višedenevne programe posjete Trebinju, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj a neke od njih su: City Tour, Vinski putevi Hercegovine, Manastiri Hercegovine, Pećina Vjetrenica, Mostar, Nacionalni park Sutjeska, Dubrovnik,  Crna Gora, Manastir Ostrog, Međugorje, Rafting, Paraglajding, Canou Safari na Trebišnjici, Quad Safari", naveo je Turnić.

Govoreći o posebnoj odnosno novoj ponudi agencije Friend Travel, direktor Turnić spomenuo je da se od ove sezone nude aranžmani "Upoznaj Trebinje sa Trebišnjice" - Canou Safari Trebišnjicom i "Upoznaj skrivene ljepote Trebinja i Hercegovine" - sa četverotočkašima Quad-ovima 4x4.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti