Zastoj u određivanju kvota za uvoz sirovog šećera iz administrativnih razloga

04.09.2020. 08:40 / Izvor: SRNA
Zastoj u određivanju kvota za uvoz sirovog šećera iz administrativnih razloga

Košarac je podsjetio da je kompanija "Bimal" jedini proizvođač jestivog ulja i šećera u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je jučer u Brčkom da je iz administrativnih razloga došlo do zastoja u određivanju kvota za uvoz sirovog šećera, te da je Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o carinskim tarifama i svim pozitivnim propisima, pokrenulo postupak da se taj problem riješi.

Košarac očekuje da će Ministarstvu naredih dana, na temelju mišljenja koje je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, biti dostavljena i mišljenja nadležnih entitetskih institucija sa jasnim finansijskim pokazateljima, te da očekuje da će sljedeće sedmice ta tačka biti u dnevnom redu sjednice Savjeta ministara.

Košarac je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima kompanije "Bimal" rekao da je veoma važno da ova kompanija nastavi poslovnu djelatnost koja je usporena činjenicom da nije odobrena kvota za uvoz sirovog šećera.

On je napomenuo da Zakonom o carinskim tarifama BiH jasno i precizno daje mogućnost da se dva puta godišnje utvrđuju kvote, te da je podnesen zahtjev za utvrđivanje kvote u drugom dijelu.

Košarac je podsjetio da je kompanija "Bimal" jedini proizvođač jestivog ulja i šećera u BiH i primjer domaće proizvodlje u kojoj je zaposleno gotovo 600 radnika, te da više od 60 odsto svojih proizvoda izvozi na tržišta Cefte, EU i Bliskog istoka.

"Raduje me spremnost ove kompanije da se u Brčkom pokrene postupak otvaranja slobodne zone što jeste u nadležnosti Ministarstva. Vjerujem da će Vlada Brčko distrikta brzo donijeti tu odluku, a onda ćemo u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama, biti partner da Brčko dobije slobodnu zonu", istakao je Košarac.

On je naveo da ga raduje činjenica da "Bimal" ima dobru saradnju sa institucijama distrikta i Republike Srpske, te da je obaveza Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da sa aspekta svih pozitivnih zakonskih propisa na adekvatan način tretira zahtjeve ove kompanije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti