Zastoji u fiskalizaciji: Proizvođači dužni pružiti potreban broj uređaja

17.01.2011. 13:39 / Izvor: eKapija.ba
Zastoji u fiskalizaciji: Proizvođači dužni pružiti potreban broj uređaja

Na poziv Komisije za izdavanje i ukidanje odobrenja proizvođačima/zastupnicima fiskalnih sistema i Komisije za ispitivanje ispravnosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika dijelova fiskalnog sistema, u Federalnom ministarstvu finansija je održan sastanak sa svim učesnicima u procesu fiskalizacije, radi razmatranja dosadašnjih i predstojećih aktivnosti u cilju što kvalitetnije implementacije Zakona o fiskalnim sistemima.

Kako je saopćeno, pored pomoćnika federalnog ministra finansija, Hajrudina Hadžimehanovića i Mirsada Čolića, sastanku su prisustvovali i direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović sa saradnicima, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, predstavnici svih osam registriranih ovlaštenih proizvođača/zastupnika - Neosoft Computers d.o.o. Mostar, Tring d.o.o. Gračanica: Kim Tec d.o.o. Vitez: ERP Consalting d.o.o. Ilidža, Mikroelektronika a.d. Banja Luka, Digit Rs Com d.o.o Banja Luka, SK Tradeing d.o.o. Sarajevo i predstavnici tri telekom operatera: BH Telecom, HT Eronet i m:tel.

S tim u vezi, razmatrani su problemi u izvršavanju obaveza svih učesnika u postupku fiskalizacije i utvrđene su neophodne radnje kako bi se problemi svih u tom procesu sveli na najmanju moguću mjeru. Na sastanku je istaknuto da je cilj fiskalizacije u Federaciji BiH isključivo suzbijanje i borba protiv sive ekonomije u svim segmentima, kako bi se sredstva dobivena na ovaj način iskoristila za podsticaj za zapošljavanje i za finansiranje nagomilanih socijalnih potreba. (Podsjećamo da je borba protiv sive ekonomije jedan od glavnih uvjeta na putu BiH ka Evropskoj uniji).

Utvrđene neophodne radnje

Nakon diskusije, učesnici sastanka su zaključili da su proizvođači/zastupnici dužni da odgovore zahtjevima za prodaju fiskalnih uređaja, odnosno da budu spremni pružiti potreban broj uređaja, kako bi se izbjegli zastoji u fiskalizaciji, kao i da ispunjavaju zakonsku obavezu o adekvatnoj osposobljenosti servisa i servisera i njihovoj kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti.

Porezna uprava FBiH treba da redovno i punim kapacitetom radi na potrebnim aktivnostima za što kvalitetnije obavljanje procesa fiskalizacije. Istovremeno, neophodno je intenzivirati aktivnosti kontrolnih organa Porezne uprave FBIH i Uprave za inspekcijske poslove FBIH.

Dogovoreno je i da telekom operateri nastave aktivnosti na blagovremenom obezbjeđivanju pretplatničkih kartica.

Učesnici sastanka su zaključili da se rad Komisije za ispitivanje ispravnosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika dijelova fiskalnog sistema treba odvijati u kontinuitetu, bez prekida i proširiti najmanje sa jednim stručnim licem kako bi se u što kraćem roku riješili zahtjevi proizvođača/zastupnika koji nisu dobili certifikate za fiskalne sisteme.

Također, ukoliko postoje prijedlozi i sugestije za izmjene Zakona o fiskalnim sistemima, u što skorijem periodu ih je potrebno dostaviti Federalnom ministarstvu finansija.

Bez produženja rokova

Prihvaćen je i prijedlog da se rokovi za fiskalizaciju u Federaciji više ne produžavaju, zaključeno je na sastanku.

Kao što je poznato, u Federaciji BiH su već produženi rokovi za početak fiskalizacije za ugostiteljske objekte i trgovine na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima do 31.1.2011.godine. Za trgovine na malo, trgovine na veliko i ostale djelatnosti, rok je produžen do 15.4. 2011. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti