Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zastupnici podržali ideju da se Hrvatskoj poveća naknada za korištenje Buškog jezera

03.07.2021. 09:06 / Izvor: Fena

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) podržala je na jučerašnjoj sjednici inicijativu za izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

Inicijativu su pokrenuli zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Petar Galić i Ante Baković, a kako je županijskim zastupnicima pojasnio Galić dosadašnjim zakonom propisano je da se izdvajanja koja se uplaćuju u općinske proračune vežu isključivo za količinu proizvedene električne energije ili iskorištenu vodu, dok se potopljeno zemljište uopće ne vrednuje.

"Izostanak vrednovanja potopljenih površina posebno pogađa općinu Tomislavgrad i grad Livno na čijim područjima se nalazi Buško jezero. Kompletno obradivo polje pretvoreno je u hidroakumulaciju, čija se voda koristi za proizvodnju električne energije u Republici Hrvatskoj. Predložene izmjene zakone omogućile bi pravednije plaćanje naknade za proizvedenu električnu energiju", istaknu je Galić.

Po njegovim riječima, trenutno Hrvatska elektroprivreda (HEP) za proizvedenu električnu energiju u HE Orlovac općini Tomislavgrad i gradu Livnu godišnje uplati maksimalno 3,5 milijuna maraka, dok bi novim zakonskim rješenjima taj iznos bio povećan na zagarantiranih 8,5 milijuna.

Na današnjoj sjednici zastupnici su po hitnoj proceduri razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a na kraju je odlučeno da se ta točka bolje i kvalitetnije pripremi za neku od sljedećih sjednica.

Obrazlažući razloge za izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić podsjetio je kako je Ustavni sud Federacije BiH odlukom iz 2019. godine zaključio da je tim zakonom povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općine Glamoč, jer je taj zakon donesen bez odgovarajućih konzultacija s lokalnom zajednicom.

"Pored navedenog razlog, izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu uzrokovane su time što se pojedina rješenja u temeljnom zakonu nisu pokazala učinkovitima, napose u pogledu gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem", dodao je ministar Perić.

PODIJELI:

TAGOVI:

korištenje Buškog jezera

HEP

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti