Zastupnički dom dao saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla

07.03.2019. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Zastupnički dom dao saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla

Odluke su odobrene s više od 70 glasova i šest uzdržanih. 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne bane Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Većinom gasova je također podržana odluka o davanju prethodne saglasnosti Federalnom ministrarstvu energije, rudarstva i industrije u postupuku pribavljana energetske dozvole u ovom projektu.

Odluke su odobrene s više od 70 glasova i šest uzdržanih. 

Podsjetimo, zastupnička rasprava o tome počela je u prvom dijelu sjednice održanom 28. februara, kada je bilo dosta zagovornika ove odluke, ali i onih što se ne usuđuju, kako su govorili, glasati za kreditno zaduženje, u ovom slučaju od oko milijardu i po KM, prije nego što budu saznali odgovore o svim, njima nedovoljno poznatim detaljima o projektu, pa i onim vezanim za stav Energetske zajednice.

Inače niko nije rekao da je, u principu, protiv izgradnje Bloka 7.

Nakon tadašnje duge rasprave - s jedne strane tvrdnji o budućoj izuzetnoj dobrobiti investicije, a s druge, uzdržanosti pojedinaca zbog predloženog zaduženja i nepoznanica, sjednica od 28. februara je prekinuta i nastavak najavljen za danas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti