Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zatvaranje kompanije GIKIL nije opcija niti cilj

14.08.2018. 13:48 / Izvor: Fena

Saniranje posljedica nesreće i budući koraci koji će voditi ka očuvanju i razvoju kompanije bile su glavne teme sastanka načelnika opštine Lukavac Edina Delića s predstavnicima Uprave kompanije Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Sindikata GIKIL-a, izraženo je zajedničko stanovište da zatvaranje kompanije nije opcija niti cilj bilo koje od zainteresovanih strana, već su opredjeljeni za zajednički nastup koji će voditi ka održavanju stabilnosti i razvoju, ali i podizanju stepena održavanja postrojenja na znatno veći nivo.

Generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly kazao je da je nemili događaj u GIKIL-u ostavio teške posljedice kako na kompaniju, tako i na širu društvenu zajednicu, te  je opredjeljenje kompletnog rukovodstva da su napori koji su učinjeni nakon osiguranja stabilnosti poslovanja posljednjih godinu dana, put za budućnost.

"Ne smijemo zaboraviti da je ovo što se dogodilo prije deset dana, nesreća nastala tokom izvođenja sanacionih radova. Svjesni smo značaja sigurnosti i, kao što ste mogli čuti, u taj aspekt ulažemo jako mnogo i kao rijetko koji imamo vlastite vatrogasne jedinice, četu za spasavanje, ambulantu, dok je lična zaštita na radu obaveza svakog uposlenika definisana aktima Društva, ali i zakonima ove zemlje", kazao je Ganguly.

Međutim, radi sprečavanja bilo kakvog sličnog incidenta u budućnosti sa sastanka je poručeno da je potrebna podrška i nadležnih organa i institucija.

Delić je rekao da je predloženo da bude izrađen efikasan dokument sa jasno naznačenim planom aktivnosti i koracima koje je neophodno poduzeti u kritičnim momentima, kako se ne bi ponovilo da rad nadležnih organa bude prioritet nad uspostavom normalizacije proizvodnih procesa, a time i nad aspektom sigurnosti po radnike i lokalnu zajednicu.

Dodao je da njegov cilj nije "podgrijavanje" atmosfere nego poziv na ozbiljnost svih, uključujući i odbijanje obnavljanja okolinske dozvole za GIKIL gdje je potrebno ući u potpuno novi proces.

Generalni direktor GIKIL-a je prihvatio prijedlog načelnika, istakavši da kompanija već posjeduje definisane procedure, ali koje će biti unaprijeđene u skladu sa datim prijedlozima, te podijeljenje kako sa opštinskim strukturama i lokalnom zajednicom, tako i sa drugim relevantnim stranama.

Na poziv Uprave GIKIL-a, u prostorijama kompanije danas će biti održan sastanak i sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo. Sastanku će prisustvovati i načelnik Delić, te drugi predstavnici nadležnih institucija, saopćeno je iz GIKIL-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti