Zavrnut ventil: Količine plina za Sarajevo dovoljne još za sutra

02.10.2019. 13:34 / Izvor: Avaz.ba
Zavrnut ventil: Količine plina za Sarajevo dovoljne još za sutra

U zvorničkom postrojenju kompanije "Gas promet" jučer je u osam sati obustavljen transport plina prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu.

U zvorničkom postrojenju kompanije "Gas promet" jučer je u osam sati obustavljen transport plina prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu.

Kako su naveli iz ovog preduzeća, do ovoga je došlo zato što "BH-Gas" nije obnovio ugovor za narednu godinu.

Plina još ima u sistemu, ali protoka novog plina od 1. oktobra više nema, a kako su rekli iz "Gas prometa", tako će ostati sve dok "BH-Gas", "Srbijagas" i "Gas promet" ne potpišu novi, odnosno obnove stari ugovor, javlja avaz.ba

S druge strane, KJKP Sarajevogas je obaviješten da "Gas Promet" u svojstvu operatora transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj prestaje 1. oktobra 2019. godine sa obavljanjem usluge transporta za potrebe BH-Gas Sarajevo.

"Sarajevogas nije uvoznik prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu, te ovim putem informišemo javnost da je postojeći problem sa snabdjevanjem gasom uzrokovan nerješenim pitanjima između BH-Gas doo Sarajevo i transportera prirodnog gasa u Republici Srpskoj. U cilju zaštite potrošača u Kantonu Sarajevo apelujemo na nadležene kompanije, te resorna entitetska ministarstva, da nastale probleme hitno riješe, kako ne bi dovodili u pitanje redovno snabdjevanje prirodnim gasom građana Kantona Sarajevo, posebno pred početak sezone grijanja", navode iz Sarajevogasa.

Procjenjuju da ukoliko potrošnja gasa bude na jučerašnjem i današnjem nivou količine prirodnog gasa kojima Sarajevogas Sarajevo raspolaže biti dostatne i tokom sutrašnjeg dana.

"Nadamo se da će uskoro biti uspostavljeno uredno snabdijevanje prirodnim gasom Kantona Sarajevo. O eventualnim promjenama i najnovijim informacijama uredno ćemo obavještavati javnost", navode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti