Završen plenarni sastanak strukturiranog dijaloga o pravosuđu

15.05.2014. 08:44 / Izvor: eKapija.ba

Plenarni sastanak Srukturiranog dijaloga o pravosuđu i ostalim pitanjima u oblasti vladavine prava između EU i BiH održan je u utorak i srijedu u Sarajevu.

Plenarni sastanak Srukturiranog dijaloga o pravosuđu i ostalim pitanjima u oblasti vladavine prava između EU i BiH održan je u utorak i srijedu u Sarajevu. Sastankom su kopredsjedavali Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i Jean-Eric Paquet, direktor u Direkciji za proširenje pri Evropskoj komisiji.

O borbi protiv korupcije i politikama antidiskriminacije raspravljano je prvi put u okviru proširenog dijaloga, s posebnim naglaskom na središnju ulogu pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije i omogućavanju građanima da odbrane svoja prava.

Bitni elementi su sakupljeni na jedno mjesto, zahvaljujući i aktivnom doprinosu organizacija civilnog društva.

Ova pitanja su jasni horizontalni prioriteti koje će Evropska komisija naglašavati i u ostalim relevantnim forumima, uključujući predstojeće napore u vezi sa Sprazumom za rast i post-monitoringom liberalizovanog viznog režima.

S ovim u vezi, Evropska komisija je opredijeljena da povremeno procijeni dosljednost napretka i održivost svih reformi poduzetih u kontekstu mjerila Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Delegacija Evropske unije je na sastanku Stukrturiranog dijaloga prezentovala preporuke koje će u širem obimu narednih dana biti formalno uručene vlastima u BiH.

Preporuke naglašavaju da reforma pravosudnog sistema na državnom nivou ostaje ključni prioritet.

Opsežni koraci preduzeti su u pripremi odgovarajućeg zakonodavstva u kontekstu reforme Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i Suda BiH.

U vezi s ovim, Evropska komisija je od Suda BiH zatražila do kraja juna sveobuhvatan analitički pregled primjene proširene nadležnosti za procesuiranje krivičnih dijela.

Očekuje se da će informacije o broju presuđenih slučajeva i obrazloženjima primjene nadležnosti dati bitne elemente za završetak dugotrajne reforme, uzimajući u obzir tehničke preporuke Venecijanske komisije.

Upućen je jasan poziv na intenziviranje napora za smanjenje zaostataka u rješavanju predmeta ratnih zločina.

Naročito bi najsloženije istrage i predmeti ''Kategorije II'' transferirani od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Tužilaštvu BiH trebalo da budu procesuirani bez daljnjih odlaganja.

Pravda za žrtve svih ratnih zločina ostaje ključ nastojanja za pomirenje širom BiH kao i u regionu zapadnog Balkana. Evropska komisija je pozdravila nedavno usvojene mjere usmjerene jačanju profesionalizma u pravosuđu, uključujući novi sistem pisanih ispita za sve kandidate za pravosudne funkcije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti