Završen projekat EE za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

04.02.2016. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Završen projekat EE za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

LIR Evolucija, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija je uspješno provela projekat „Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ na području Krajine

LIR Evolucija, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija je uspješno provela projekat „Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ na području Krajine. Za realizaciju projekta su dobijena sredstva od Razvojne agencija Eda putem fonda CREDO Krajina koji finansira Kraljevina Švedska. Projekat je takođe sufinansiran kroz IPA Jadranski projekat SMART INNO- Poslovna Mreža i Održivi Inovativni Klaster za povećanje Istraživačke, Razvojne i Inovacione konkurentnosti MSP-a u Jadranskoj regiji.

U okviru projekta su u januaru 2016. obavljeni energetski pregledi zgrada, mašina i procesa proizvodnje u tri preduzeća iz Opština Prijedor, Laktaši i Čelinac, čime je analizirano stanje potrošnje energije u procesu proizvodnje i pružene su preporuke preduzećima za unapređenje energetske efikasnosti.

Takođe, u septembru 2015. su održane dvije informativne obuke za mala i srednja preduzeća (MSP) drvoprerađivačkog i metaloprirađivačkog sektora sa područja Krajine. Informativne obuke su dale uvod u problematiku efikasnog upravljanja energijom u industriji, praćenje potrošnje energije i mjera za poboljšanje energetske efikasnosti.

U decembru 2015. održane su četiri praktične obuke za mala i srednja preduzeća. Praktične obuke su obradile teme efikasnog upravljanja električnom energijom, mjera poboljšanja korištenja električne energije, prednosti korištenja obnovljivih izvora energije, efikasnog upravljanja toplotnom energijom, mjera poboljšanja korištenja toplotne energije, mjera poboljšanja energetske efikasnosti u unapređenju upravljanja i organizacije, te potencijala provođenja mjera energetske efikasnosti u preduzećima. 

U januaru 2016. je održana jedna obuka vezana za finansiranje i isplativost mjera energetske efikasnosti u malim i srednjim preduzećima. Ova obuka se fokusirala na definisanje ekonomskih parametara neophodnih za računanje profitabilnosti mjera energetske efikasnosti u MSP, postojaće alate za računanje profitabilnosti i predstavljanje postojećih izvora finansiranja.

Kroz projekat su predstavnici MSP stekli i poboljšali znanja o mjerama za unapređenje energetske efikasnosti. Mala i srednja preduzeća su motivisana da primjenom mjera energetske efikasnosti steknu uslove za jačanje konkurentnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti