Završen projekat "Informativna kampanja o EU na lokalnom nivou" - Općine i gradovi pokazali veliki interes da se uključe u proces evropskih integracija

30.07.2009. 15:17 / Izvor: eKapija.ba

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 30. jula 2009. godine je u prisustvu brojnih novinara i zvanica obilježen završetak pilot projekta "Informativna kampanja o Evropskoj uniji (EU) na lokalnom nivou". Ovaj projekt osmislila je i finansirala Holandska organizacija za razvoj SNV u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije i Savezima općina i gradova FBiH i RS.

Informativna kampanja o EU na lokalnom nivou ima za cilj detaljno upoznavanje lokalnih vlasti sa njihovim obavezama u procesu integracija u EU kao i upoznavanje sa svim mogućnostima koje pruža ovaj proces i samo članstvo.

"Ideja za projekt je nastala na osnovu konsultacija sa lokalnim sektorom koji je iskazao potrebu za većim učešćem u procesu integracija kao i većom edukacijom osoblja lokalne samouprave, posebno kada je u pitanju pisanje projekata po metodologiji Evropske unije, harmonizacija sa EU zakonodavstvom, te prepoznavanje važnosti partnerstva i saradnje sa svim relevantnim akterima, kako u zemlji, tako i van granica Bosne i Hercegovine", pojasnila je na konferenciji za novinare Ajša Bešlagić - Adrović, voditeljica projekta SNV.

U sklopu projekta stručnjaci SNV-a održali su osam radionica sa 20 modula za predstavnike općina Bosanski Petrovac, Kakanj, Fojnica, Travnik, Kiseljak, Mrkonjić Grad, Šipovo i Pale, a 16 zaposlenih u ovim općinama koji su pohađali obuku su primili certifikate. Direktorica SNV-a za BiH, Šemsa Alić, kazala je kako su za ovakvu obuku jednog općinskog službenika članice EU izdvajale po 10.000 eura.

Nedeljko Masleša, pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH, u izjavi za novinare je kazao da proces evropskih integracija treba da se odvija od jedinice lokalne samouprave, kao jedinice u hijerarhiji vlasti koja je najbliža građanima i koja je područje egzistencijalnih pitanja, kao što su školovanje, liječenje, zapošljavanje, socijalno zbrinjavanje, zaštita čovjekove prirodne sredine itd., do državnog nivoa.

"Općine i gradovi do sada su pokazali veliki interes i spremnost da se uključe u proces evropskih integracija, te da daju podršku ovom procesu. Međutim uz volju i spremnost potrebno је znanje o samom procesu i EU i tom smislu ključno je da službenici u jedinicama lokalne samouprave ovladaju osnovnim znanjima o ovim temama", kazao je Masleša.

Svaka radionica je održana u drugoj općini, s ciljem da se učesnici međusobno povežu, upoznaju i prepoznaju potencijalne zajedničke aktivnosti. Svi relevantni akteri nastavit će rad u pravcu daljeg obučavanja i širenja ovog projekta na druge općine, navodi se i saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti