Završen projekat "Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH"

30.06.2007. 10:55 / Izvor: Fena
Završen projekat 'Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH'

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) predstavila je 29. muna 2007. u Sarajevu postignuća projekta "Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH u poslijeratnom periodu", koji je realiziran uz podršku italijanske vlade.

Ovaj projekt je značajan za BiH jer je omogućio uvođenje novih metoda koje su standardizovane i baze podataka za korištenje zemljišta. Razvijena je PLUD metodologija koja podrazumijeva puno učešće lokalne zajednice u procesu planiranja načina korištenja zemljišta što je od posebnog značaja za razvoj ruralnih područja u BiH.

U svom obraćanju ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita naglasio je značaj saradnje dviju zemalja na ovom projektu te doprinos razvoju poljoprivrednog sektora u BiH.

U prvoj fazi, prema njegovim riječima, počelo se s označavanjem i popisom zemljišta da bi se u toku projekta razvila metodologija koja će omogućiti vlastima u BiH na različitim nivoima da na osnovu tih podataka na najbolji način iskoriste prirodne resurse. Projekt u končanici kako je dodao potiče saradnju BiH i italijanskih privrednika posebno u sektoru poljoprivreda.

Rezultati dobiveni implementacijom treće faze ovog projekta uručeni su predstavnicima općina Bileća, Bugojno, Doboj-Jug, Gračanica, Petrovo, Prijedor, Šipovo, Tešanj, Travnik i Višegrad, te predstavnicima nadležnih ministarstava, tehničkih institucija koje su učestvovale u projektu i predstavnicima italijanske vlade koja je finansijski podržala projekt.

Cilj sedmogodišnjeg projekta bio je osiguravanje informacija o zemljišnim resursima, mogućnostima i rizicima radi boljeg upoznavanja teritorije i pravilne raspodjele resursa u poljoprivrednom sektoru, jačanja nacionalnih instituta te kapaciteta za upravljanje zemljišnim resursima na lokalnom nivou.

Produktivan poljoprivredni sektor u BiH može značajno unaprijediti održivi povratak, doprinijeti smanjenju nezaposlenosti, poboljšanju ekonomskih tokova i povećanju izvoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti