Završen Sarajevo Business Forum 2013.

18.05.2013. 08:46 / Izvor: Fena
Završen Sarajevo Business Forum 2013.
OTVORI GALERIJU

Direktor BBI banke Amer Bukvić ocjenio je da je Forum veliki poslovni događaj, te da će BiH svakako imati koristi od današnjih brojnih prezentacija iz sektora poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma.

U Sarajevu je završena 4. međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2013. (SBF) koji je okupio oko 500 učesnika iz više od 30 zemalja svijeta.

U fokusu ovog foruma „Models of growth and lessons for Southeast Europe” (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) bile su diskusije o uspješnim modelima rasta i razvoja, predstavljenim kroz iskustva svjetskih lidera, te prezentacije najboljih svjetskih praksi u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma, koje se mogu iskoristiti u strategijama BiH i zemalja regiona.

"Veoma smo zadovoljni brojem učesnika i smatramo da je Forum bio izuzetno uspješan. Rad je bio sadržajan i fokusiran na konkretne teme i očekujemo da će se o zaključcima ove konferencije govoriti i da će se oni obrađivati",izjavila je Feni u ime organizatora Azra Čolić, direktorica Sektora za poslovanje sa pravnim licima BBI-a banke.

Na SBF, kojeg su organizirali BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB), među ostalim, učestvovali su zamjenik premijera Turske Ali Babacan, nekadašnji premijer Malezije i svjetski ekonomski ekspert Muhamad Mahatir, državni ministar za finansijska pitanja Ujedinjenih Arapskih Emirata Obaid Humaid Al Tayer, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk, te domaći i inostrani biznismeni i zvaničnici.

Iskustva Malezije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Slovenije veoma su značajna za našu državu, zajednički je zaključak svih učesnika ovog foruma iz Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je tokom radnog dijela Sarajevo Business Foruma naglasio da BiH ima značajne preduvjete za ostvarivanje ekonomskog prosperiteta, kao i za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

"Vlade se moraju boriti kako bi otklonile administrativne prepreke za investiranje. Krećemo naprijed i u tome imamo podršku brojnih prijatelja, od kojih su mnogi prisutni na SBF-u, koji je jedan od načina da se ostvari ekonomski napredak zemlje", potcrtao je Izetbegović.

Tokom svog obraćanja zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija istakao je značaj SBF-a kao konferencije koja pruža mogućnost ulaska stranih investicija u najatraktivnija područja u jugoistočnoj Evropi sa fokusom na Bosnu i Hercegovinu, te pruža priliku za izravan kontakt investitora sa lokalnim poslovnim ljudima.

Naglasio je da BiH posjeduje značajne resurse, ali da su joj neophodna ulaganja koja će joj pružiti nova radna mjesta i dobre temelje za daljnji razvoj, te da poslovna zajednica u BiH nastoji da kreira prijateljsko okruženje za investicije kako bi se osigurala svjetlija ekonomska budućnost za zemlju, te ostvario brži privredni rast.

Direktor BBI banke Amer Bukvić ocjenio je da je Forum veliki poslovni događaj, te da će BiH svakako imati koristi od današnjih brojnih prezentacija iz sektora poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma.

"Drago nam je da se svi učesnici rado vraćaju na forum, mnogi od njih su već četvrti put ovdje i svi su najavili dolazak na naredni forum", zaključila je Čolić .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti