Završena akcija: Od 691 kompanije u vlasništvu Arapa, 499 fiktivnih

14.12.2016. 14:50 / Izvor: Fena
Završena akcija: Od 691 kompanije u vlasništvu Arapa, 499 fiktivnih

U vlasništvu kontrolisanih pravnih subjekata se nalazi više od 600 stambenih i poslovnih objekata, te posjeduju 1.768 ZK izvadaka na ime firme.

Služba za poslove sa strancima, na širem području Bosne i Hercegovine, provela je akciju kodnog naziva "Nekretnina", kojom je izvršena kontrola pravnih subjekata čiji su osnivači ili odgovorne osobe, strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH.

Razlog za provođenje akcije jesu operativne informacije o postojanju pravnih subjekata u vlasništvu stranih državljana koja se fiktivno registruju u BiH, isključivo sa namjerom sticanja vlasništva na nekretninama, zatim kupovine nekretnina radi daljnjeg izdavanja stranim turistima, izbjegavajući zakonske obaveze u pogledu vođenja evidencije stranih gostiju i prijavljivanja stranaca, te boravku takvih stranaca u BiH, suprotno zakonskim odredbama, što ima negativne implikacije po sigurnosni i ekonomski sistem BiH.

Kontrolom je obuhvaćen  691 pravni subjekt čiji su vlasnici ili osnivači državljani Kuvajta, Libije, Katara, Saudijske Arabije, Sirije, UAE, Rusije i Ukrajine te 16 turističkih naselja u vlasništvu pravnih subjekata čiji su osnivači strani državljani.

Izvršenim provjerama je utvrđeno da 192 pravna subjekta egzistiraju i posluju na prijavljenoj adresi, u kojima strani državljani imaju regulisan privremeni boravak.

Ukupno 499 pravnih subjekata nije pronađeno ili se nije moglo utvrditi da li egzistiraju na prijavljenim adresama.

S obzirom da ne postoje istaknuti nazivi pravnih subjekata, niti adekvatni prostori, odnosno su registrovani na nepostojećim adresama, napuštenim objektima, privatnim kućama i stanovima bez mogućnosti pristupa, a njihovi vlasnici i ovlaštene osobe borave izvan BiH, evidentno je da ne posluju na prijavljenim adresama firmi.

U vlasništvu kontrolisanih pravnih subjekata se nalazi više od 600 stambenih i poslovnih objekata, te posjeduju 1.768 ZK izvadaka na ime firme.

Provjerama boravišnog statusa stranih državljana u kontrolisanim pravnim subjektima je utvrđeno da je 158 stranih državljana, osnivača ili suosnivača boravilo u BiH po osnovu viznog ili bezviznog režima, bez regulisanja boravišnog statusa u BiH, 113 stranih državljana, osnivača ili suosnivača u kontrolisanim pravnim subjektima nisu evidentirana da su uopće ulazila u BiH, šest stranih državljana, osnivača ili suosnivača u kontrolisanim pravnim subjektima su prekršila imigracione propise po pitanju dužine boravka izvan BiH u toku odobrenog boravka, dok je u 58 pravnih subjekata koji ne egzistiraju na prijavljenim adresama, utvrđeno da su stranci ostvarili pravo na privremeni boravak u BiH po osnovu izdate radne dozvole, te se radilo o zloupotrebi.

 Za sve strane državljane koji su prekršili migracione propise u BiH, biće preduzete zakonom predviđene mjere otkaza bezviznog ili privremenog boravka, odnosno mjere protjerivanja.

Prilikom izvršenih kontrola, Služba je došla do određenih podataka iz nadležnosti drugih organa.

Indikativno je da osnivački ulog pravnih subjekata koji su bili predmet kontrole, najčešće iznosi 2.000 KM, a utvrđenim činjenicama od inspektora za strance, firme su vlasnici nekretnina vrijednosti više stotina hiljada maraka.Stoga je nejasno na koji način su se stekle nekretnine tolike vrijednosti i na koji način su vršene transakcije novca. Takođe, postoje indicije  o određenim zloupotrebama notarskih ugovora o stvarnom vlasništvu između stranih državljana, kao stvarnih vlasnika i državljana BiH koji za račun stranih državljana kupuju nekretnine,  čime je BiH kao država oštećena po pitanju naplate taksi, poreza i drugih dadžbina.

S obzirom da je prilikom priprema za planiranje ovih aktivnosti uspostavljen i utvrđen način saradnje sa poreznim organima i Agencijom za istrage i zaštitu, sve utvrđene činjenice i nepravilnosti koje se odnose na nadležnost drugih organa, Služba će dostaviti nadležnim poreznim i policijskim organima, radi preduzimanja mjera i radnji iz njihovih nadležnosti. 

Služba za poslove sa strancima naročito ističe da u BiH postoji značajan broj kontrolisanih pravnih subjekata koji posluju u skladu sa zakonom i zapošljavaju zavidan broj državljana BiH. Služba će, kroz efikasno rješavanje boravišnog statusa stranih državljana i drugih pitanja iz svoje nadležnosti, nastaviti davati svoj doprinos i  podršku u radu,  pravnih subjekata, značajnih investitora u BiH.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu nastaviti kontinuirano preduzimati aktivnosti kontrole pravnih subjekata čiji su osnivači stranci, te preduzimati predviđene mjere iz svoje nadležnosti, a prikupljene informacije o nepoštivanju zakonskih propisa iz nadležnosti drugih agencija, dostavljati nadležnim agencijama i sa istim pravovremeno razmjenjivati informacije, te ako se ukaže potreba, zajednički preduzimati određene aktivnosti, saopćeno je iz te službe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti