Završena integracija Teve i Plive: Otkazi u Plivi uz otpremnine u prosjeku od 300.000 kuna

10.02.2009. 09:30 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Završena integracija Teve i Plive: Otkazi u Plivi uz otpremnine u prosjeku od 300.000 kuna

Gotovo svaki treći Plivin zaposlenik, njih 790, u vrlo skorom roku može očekivati otkaz. Prosječne otpremnine bit će na razini 300 tisuća kuna, a neki će iz Plive otići bogatiji i za više od dva milijuna kuna.

- Zbog krize i smanjenih mogućnosti zapošljavanja, u suglasnosti sa sindikatima odlučili smo se za značajno više otpreminine od postojećih - rekao je predsjednik Uprave Plive Matko Bolanča na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak. Gotovo 50 dana nakon početka planiranja integracije, Pliva je tako izašla u javnost s brojem radnika koji planira otpustiti.

Stavljajući naglasak na dvije tisuće radnih mjesta koja će ostati sačuvana i ambiciozne planove za tekuću godinu, kao što je povećanje proizvodnje od 30 posto Uprava je poručila kako će tim potezima osigurati stabilnost poslovanja.

-Trenutno nema naznaka zatvaranja većih pogona - rekao je Bolanča i dodao kako zaposlenici odlaze iz različitih odjela.

Iako predsjednik uprave nije želio otkriti koliki će biti ukupni trošak zbrinjavanja tih radnika, jednostavna računica otkriva da bi Pliva za otpremnine mogla isplatiti oko 240 milijun kuna.

- Otpremnine koje su prije bile dogovorene kolektivnim ugovorom ionako su bile na visokoj razini za hrvatskI standard, ali ovim dogovorom smo jako zadovoljni - rekla je Jasenka Maloseja, sindikalna predstavnica u Plivi.

Najavljeni su programi zbrinjavanja radnika poput prekvalificiranja, a i prosječno povećanje plaće od 12 posto za radnike koji ostaju u Plivi. Spomenuto povećanje najviše bi trebali osjetiti oni s nižim koeficjentima plaća. Ipak, zaposlenicima tek treba biti rečeno tko može očekivati otkaz, a tko se može nadati povećanju plaće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti