Završena izuzetno loša pčelarska sezona

19.08.2021. 09:02 / Izvor: SRNA
Završena izuzetno loša pčelarska sezona

Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić rekao je jučer Srni da je završena izuzetno loša pčelarska sezona.

Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić rekao je jučer Srni da je završena izuzetno loša pčelarska sezona - prinosi meda su minimalni ili ih uopšte nema, odnosno, košnice su prazne.

Odžić je ukazao da se pčelarska sezona završava krajem jula, kad pčelari sumiraju rezultate.

"Pčelarska sezona, drugu godinu zaredom, protekla je u ekstremnim uslovima. Prema podacima sa terena, prinosi meda neće omogućiti ishranu pčela. Dio pčelara uopšte nema prinosa. Tamo gdje ima prinosa - to je maksimalno pet kilograma po pčelinjem društvu", rekao je Odžić.

On je naveo da su pčelari, zbog kiše i niske temperature vazduha, bili prisiljeni da obezbjeđuju hranu pčelama do juna.

"To svakako nije dobro jer su pčele navikle da glavninu hrane prikupljaju u prirodi. Zbog situacije, pčelari u avgustu treba da obave detaljan pregled košnica, ocijene stanje i količinu hrane koja je na minimumu ili je nema, te da intervenišu kako bi hrana bila nadomještena", naveo je Odžić.

Prema njegovim riječima, tokom ovog mjeseca obavljaju se završni poslovi tretiranja na prisustvo varoe, koja je u ekspaniziji zbog visoke temperature vazduha.

Odžić je naglasio uslovi u kojima je neophodno obezbijeđivati vještačku hranu negativno utiču na genetiku pčela i povećavaju mogućnost pojave nemoza.

"Prošle godine bilo je slučajeva da su naši pčelari izgubili i do jedne trećine pčelinjih društava. Za ovu godinu podatke ćemo znati do kraja godine", rekao je Odžić.

On je rekao da je u Društvu pčelara 29 članova, koji imaju 2.621 košnicu, te da su svi pčelari u sistemu opštinskih i republičkih podsticaja.

Odžić je rekao da podsticaji, u godinama kao što je ova, nisu dovoljni da pokriju trećinu troškova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti