Završena međunarodna konferencija medicinskog i biološkog inžinjeringa

20.03.2017. 12:09 / Izvor: Akta.ba
Završena međunarodna konferencija medicinskog i biološkog inžinjeringa

U Sarajevu je jučer uspješno završena najveća Međunarodna konferencija medicinskog i biološkog inžinjeringa (

U Sarajevu je jučer uspješno završena najveća Međunarodna konferencija medicinskog i biološkog inžinjeringa (CMBEBIH 2017) u jugoistočnoj Evropi.

Radi se o najvećoj naučno-stručnoj konferenciji u jugoistočnoj Evropi koju je organizovalo Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH na čelu sa svojim predsjednikom doc.dr. Almirom Badnjevićem. 

Koorganizatori konferencije su: Medicinski fakultet Univerziteta u Banja Luci, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Međunarodni Burch Univerzitet, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli. 

Konferenciju je podržala Međunarodna federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE) kao krovna kuća za biomedicinski inžinjering u svijetu, te evropsko društvo za inžinjering i medicinu (ESEM). Konferencija je imala tehničko kosponzorstvo od strane svjetskog instituta inžinjera elektronike i elektrotehnike (IEEE).

Kompletnu publikaciju 120 prihvaćenih radova je obavio Springer, kao jedna od najvećih i najpoznatijih svjetskih izdavačkih kuća. Kao pozvani planarni predavači na konferenciju je stiglo 8 svjetskih stručnjaka iz ove oblasti kao što su: prof. Ervin Sejdić sa Univerziteta u Pittsburghu (dobitnik Obamine nagrade za jednog od najboljih mladih naučnika u posljednjih 10 godina u SAD-u), prof. Christopher James sa Univerziteta u Warwicku, UK (jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti neural inžinjeringa), prof. Nesrin Hasirci sa Middle East Univerziteta u Ankari (jedan od vodećih eksperata iz oblasti biomaterijala), prof. Shankar Krishnan sa Univerziteta u Bostonu, SAD (predsjednik IFMBE), prof. Sefik Suzer sa Bilkent Univerziteta, Turska (jedan od vodećih eksperata iz oblasti nanotehnologije), prof. Tomislav Mileković sa Univerziteta u École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Švicarska (biomedicinski signali i sistemi), te prof. Vesna Maraš, UDG Crna Gora (biljna genetika).

Pored naučnog dijela na konferenciji su bili predstavljene i tri industrijske radionice. Jedna predvođena od strane kompanije Oracle, druga od strane kompanije BioIRC na kojoj je prisustvovao veliki broj hirurgija iz BiH, a ticala se prezentacije softvera za planiranje vaskularnih operacija, dok je treću radionicu predvodio prof. Eddie Custovic sa La Trobe Univerziteta u Australiji. Tema ove radionice je bila kreiranje platforme za razvoj industrije iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa u BiH, kreiranje prvih BiH biznis anđela, stipendiranje najboljih BiH studenata, te finansiranje najboljih start up ideja zahvaljujući YEP projektu koji je također podržao konferenciju. Na konferenciji je tokom 3 dana prisustvovalo preko 700 učesnika iz gotovo 40 zemalja svijeta.

Na samoj ceremoniji otvaranja konferencije i u kasnijim dijelovima programa obratili su se predstavnici EU kancelarije u BiH, Vijeća ministara BiH, Federalne Vlade, Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Ilidža, Akademije nauka i umjetnosti BiH, generalni sekretar IFMBE, predsjednik IFMBE, član uprave ESEM-a, predsjednik IEEE i mnogi drugi.

Drugi dan konferencije je promoviran i univerzitetski udžbenik "Uvod u nanotehnologiju" autora prof.dr. Enise Omanović Mikličanin i doc.dr. Almira Badnjevića, kao prvi udžbenik ovog tipa u regionu. Promotori ovog univerzitetskog udžbenika su bili: prof. dr. Ervin Sejdić sa Univerziteta u Pittsburghu i prof. dr. Ratko Magjarević sa Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj kompletan svjetski događaj, koji je sve učesnike CMBEBIH 2017 konferencije ostavio potpuno oduševljene i pozitivno iznenađene da je takvo nešto uopće i moguće u BiH i regionu organizovati, se desio zahvaljujući svjetskoj prepoznatljivosti i autoritetu predsjedavajućeg konferencije doc.dr. Almira Badnjevića i njegovog tima iz organizacionog odbora koji su BiH, a i region predstavili u najboljem mogućem svjetlu. Ova zasluga je još veća kada se obzir uzme da su svi navedeni svjetski stručnjaci u BiH došli potpuno besplatno kako bi pomogli BiH i njenim mladim stručnjacima, te napravili Sarajevo i BiH centrom svijeta barem na 3 dana.

Kao rezultat trodnevne konferencije, pored što su autori radova publikovali radove u Springeru, dodijeljene su stipendije za najbolje studente u BiH, uspostavljena je saradnja za formiranje unikatnog laboratorija u BiH, 9 start up ideja će ući u proces dobivanja financijskih sredstava, napravljena su četiri međunarodna tima za naredne projekte u oblasti obrazovanja i industrije, svi zainteresovani studenti su dobili priliku za dobivanje Master i PhD pozicija širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti