Završena obuka za 113 osoba iz IT sektora, kreirano 37 novih radnih mjesta

20.10.2020. 12:36 / Izvor: Akta.ba

Aktivnosti je finansirao USAID kroz WHAM projekat jačanja radne snage i pristupa tržištu.

U organizaciji Američke privredne komore u BiH (AmCham BiH) juče je održana online završna ceremonija zajedničkog projekta osiguravanja i razvoja radne snage za kompanije članice AmCham BiH.

Događaju je  prisustvovao i Njegova Ekselencija Eric Nelson, američki ambasador u  BiH koji  je pohvalio postignuti uspjeh projekta, te istakao važnost nastavka ovakvih i sličnih projekata u budućnosti. Projekat je realiziran kroz koordinaciju AmCham-a, udruživanjem 9 uspješnih IT kompanija koje djeluju u BiH.

Kako Bosna i Hercegovina postaje dom za sve veći broj malih i srednjih kompanija sa potencijalom izvoza usluga sofisticiranim klijentima iz Evrope i svijeta, AmCham, Američka privredna komora u BiH je prepoznala potrebe razvoja stručnog kadra za upravljanje i rješavanje budućih izazova bh kompanija u IT sektoru.

Korisnici projekta su devet  uglednih IT kompanija koje djeluju u BiH: Academy 387, Authority Partners, Lanaco, Link Group, Logosoft, MIBO Communication, Mistral Solutions, SYS Company i ZIRA, koje se svakodnevno suočavaju sa nedostatkom adekvatno obučene radne snage.

"Uz pomoć USAID WHAM Activity programa, uspjeli smo da se predstavimo i kao organizacija koja može da vodi projekte koji unapređuju poslovni ambijent u BiH. Podrškom smo također uspjeli da definišemo i strateško usmjerenje komore ka projektnom menadžmentu i ka rješavanju poteškoća u poslovanju naših članica“, poručili su izAmCham BiH.

Projekat je rezultirao obukom 113 osoba, od kojih je već 37-ero pronašlo posao u IT kompanijama u BiH.

Aktivnosti je finansirao USAID kroz WHAM projekat jačanja radne snage i pristupa tržištu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti