Završena sanacija jedne od najvećih trafostanica u BiH

14.06.2016. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Završena sanacija jedne od najvećih trafostanica u BiH

"Elektroprijenos/Elektroprenos BiH" završio je projekt sanacije transformatorske stanice (TS) 400/x kV Tuzla 4.

"Elektroprijenos/Elektroprenos BiH" završio je projekt sanacije transformatorske stanice (TS) 400/x kV Tuzla 4.

Ova izuzetno važna transformatorska stanica za elektroenergetski sustav Bosne i Hercegovine 400/220/100 kV dalekovodima je povezana s transformatorskim stanicama Višegrad, Sarajevo 10, Ugljevik, Stanari, Zenica, Tuzla Centar, Tuzla 5, Đurđevik, Hak i Banovići, te s termoelektranom Tuzla kao i rasklopnim postrojenjem Kakanj.

Sanacija jedne od najvećih transformatorskih stanica u BiH obuhvatila je nabavku i zamjenu visokonaponske opreme, zamjenu prekidača, naponskih mjernih transformatora, strujnih mjernih transformatora i rastavljača u poljima za termoelektranu Tuzla, dalekovode Đurđevik i Dubrave, kao i zamjenu prekidača 400 kV u poljima za dalekovode Višegrad i Banja Luka.

Radove je izvodio Konzorcij UMEL Dalekvodmontaža doo Tuzla, ABB doo Zagreb i A3 doo Široki Brijeg, a vrijednosti ove investicije je 2.502.706,75 KM,saopćeno je iz "Elektroprenosa/Elektroprijenosa BiH".

Završeni su i radovi na rekonstrukciji TS Gradačac.

S ciljem povećanja pouzdanosti i sigurnosti opskrbe električnom energijom "Elektroprenos- elektroprijenos BiH" pokrenuo je Investicijski projekt rekonstrukcije i proširenja TS 220 / x kV Gradačac kako bi se omogućilo priključenje 35 kV strane transformatora T3 i dodatno priključenje novih 35 kV izlaza.

Izvršena je nabavka i ugradnja 35 kV ćelija i ostale neophodne opreme i materijala, te prateći radovi za priključenje energetskog transformatora u TS Gradačac.

Vrijednost investicije je 660.911,28 KM u okviru koje je izvršena nabavka opreme i materijala, izrada projektne dokumentacije, pribavljanje potrebnih suglasnosti i dozvola, izvođenje elektromontažnih i građevinskih radova za priključenje energetskog transformatora u TS 220 / x kV Gradačac.

Izvođač ovih radova bio je Konzorcij CET Energy doo Sarajevo, Deling doo Tuzla, IPSA Institut doo Sarajevo i Tehnograd doo Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti