Završena škola fiber-optike: Polaznici stekli praktična znanja iz ove oblasti

13.04.2018. 14:30 / Izvor: Akta.ba
Završena škola fiber-optike: Polaznici stekli praktična znanja iz ove oblasti
OTVORI GALERIJU

Ovaj izuzetno vrijedan program pohađali su kandidati iz oblasti telekomunikacionih tehnologija iz nekoliko BH kompanija.

u prostorijama IUS Life centra za cjeloživotno učenje, pri Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu održani su završni ispiti i dodjela certifikata za polaznike Škole fiber-optike koja je u proteklih šest sedmica realizovana u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu (ETF) te kompanijama Micom d.o.o. i Optikum d.o.o..

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu (ETF) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), zajedno sa predstavnicima industrije, firmama Micom d.o.o. i Optikum d.o.o., prepoznali su trendove saradnje sa industrijom iz oblasti fiber-optičkih komunikacija kroz obuku radnika zaposlenih u privredi.

U svijetu savremenih komunikacija neophodno je ulagati ne samo u infrastrukturu i nove tehnologije, nego i u ljudske resurse. Zbog toga postoji stalna potreba za usavršavanjem kroz različite vidove edukacija; kurseva, seminara, škola optike i sl.

Prodekan za nastavu ETF, doc. dr Božidar Popović je rekao, "Želimo da naglasimo da je ovim uspješno završen drugi kurs škole optike. Najbitnije nam je da su polaznici kursa zadovoljni znanjima i vješti namakoje su usvojili, te profesionalnošću predavača koji su bili angažovani na izvođenju nastave. Koristimo priliku da  najavimo drugi ciklus školefiber-optike koji je planiran da se održi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u zadnjem kvartalu 2018. godine".

Ovaj izuzetno vrijedan program pohađali su kandidati iz oblasti telekomunikacionih tehnologija iz nekoliko BH kompanija.

Kenan Čišija jedan od polaznika  podijelio je svoje mišljenje o Školi optike, "Profesori su zaista bili na nivou, davali su sve od sebe, IUS nam je obezbjedio infrastrukturu, radili smo na najmodernijoj opremi. Naša grupa je bila manja pa smo imali vremena za pitanja i naravno praktični rad. Mislim da smo teorijske nastave imali dovoljno, ali rekao bih da praktičnog rada i dalje treba više. Mislim da je i vrijeme predviđeno za rad na opremi bilo možda nedovoljno obzirom na obim  i važnost praktične obuke. Svi smo došli sa nekim predznanjem tako da nam je ovaj program bio dovoljan, ali stekli smo nova znanja i vještine.“

Zahvalili su se ETF profesorima Nataši Popović, Mirjani Maksimović i Darki  Šuki i IUS FENS profesoru Emiru Karamehedoviću. Posebno se zhavaljujemo Aldinu Camoviću i Draganu Mićiću, predstavnicima firmi Micom d.o.o. i Optikum d.o.o na ustupljenoj opremi i stručnom radu sa polaznicima.

Informacije o novom ciklusu Škole optike te online registracija će uskoro biti dostupna na stranici IUS Life centar za cjeloživotno učenje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti