al
Završena trodnevna Međunarodna konferencija CMBEBIH 2019.

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Završena trodnevna Međunarodna konferencija CMBEBIH 2019.

19.05.2019. 11:01 / Izvor: Akta.ba

U Banjoj Luci je jučer održan “IT & Engineering Business Networking Forum” čime je i zvanično završena trodnevna, treća Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu - CMBEBIH 2019. 

U fokusu trećeg dana konferencije bile su plenarne sesije usmjerene na praktičnu primjenu znanja  iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa u medicini današnjice i budućnosti, te tehnologija koje će promijeniti pristup i tretman poremećaja i oboljenja različitih sistema organa – od respiratornog, gastrointestinalnog, kardiovaskularnog i endokrinog. Predstavljena su i nova istraživanja i dostignuća u polju genetičkog i farmaceutskog inžinjeringa. 

Ovo je bila prilika da naučnici iz Bosne i Hercegovine, rame uz rame sa kolegama iz cijelog svijeta razmijene znanja, iskustva i istraživanja u ovoj naučnoj oblasti. 

Edukativni karakter konferencije potvrdilo je i takmičenje studenata, koji su još jednom pokazali da će Bosna i Hercegovina i u budućnosti biti jedan od najvažnijih aktera u procesu razvoja medicinskog i biološkog inžinjeringa u cijelom svijetu. 

 

U protekla tri dana, Bosna i Hercegovina i Banjaluka bili su centar i mjesto susreta najeminentnijih naučnika, predstavnika najznačajnijih institucija iz oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa iz cijelog svijeta. 

O značaju ove konferencije dovoljno govori činjenica da je okupila oko 500 naučnika iz 45 zemalja svijeta i da su je podržali svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini – Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada Republike Srpske, Medicinski fakultet Univerziteta u Banja Luci te Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu. 

Konferenciju su podržali i u njenom radu aktivno učestvovali predstavnici najvažnijih međunarodnih institucija za biomedicinski inžinjering - Međunarodna Federacija za medicinski i biološki inžinjering – IFMBE, Evropska Alijansa za medicinski i biološki inžinjering i nauku – EAMBES, te Institut inžinjera elektotehnike i elektronike - IEEE. 

S vizijom da naredna konferencija bude još uspješnija i posjećenija, iz Društva za medicinski i biološki inžinjering Bosne i Hercegovine najavljuju narednu, 4. CMBEBiH konferenciju u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te veliku MEDICON konferenciju za 2022. godinu. 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti