Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Završeni "Dani Republike Srpske u Srbiji"

Svečanom akademijom u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu večeras su završeni "Dani Republike Srpske u Srbiji", sedmodnevna manifestacija posvećena raznovrsnim bliskim vezama Srbije i Srpske.

11.09.2014. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine

Svečanom akademijom u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu večeras su završeni "Dani Republike Srpske u Srbiji", sedmodnevna manifestacija posvećena raznovrsnim bliskim vezama Srbije i Srpske.

Pozdravljajući okupljene u prepunoj dvorani Srpskog narodnog pozorišta u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija naglasio je značaj specijalnih i parlalelnih veza Srbije i Srpske.

"Specijalne i paralelene veze omogućavaju da mi kao jedan narod dijelimo iste vrijednosti. Te se vrijednosti najbolje vide u onom što se zove kultura, prosvjeta, nauka", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da zajednička stvarnost Republike Srpske i Srbije mora da se ogleda i u čvrstim ekonomskim odnosima.

"Duboko smo svjesni važnosti infrastrukturnog povezivanja Srpske i Srbije. Riječ je o krupnim infrastrukturnim radovima bez kojih je nezamisliv razvoj sa obje strane Drine i otvaranje novih radnih mjesta, koji su važni za ostvarivanje nacionalnih interesa", rekao je Mutabdžija.

On je podsjetio da je Republika Srpska "teško stradala u majskim poplavama, ali da je ostala na nogama, zahvaljujući pomoći Srbije".

"Za tri dana majskih poplava Srpska je izgubila jedan kompletan budžet ili milijardu evra. Ostali smo, međutim, na nogama, jer je iza nas stala Srbija, čija Vlada je odmah donirala milion evra za dvije škole u Srpskoj", rekao je Mutabdžija.

On je istakao i značaj sporazuma vlada Republike Srpske i Srbije u domenu obrazovanja, čiji je cilj izgrađivanje jednog sistema obrazovanja i stvaranje ambijenta za veću mobilnost nastavnika i studenata.

"U domenu kulture zalažemo se da njene institucije u Republici Srpskoj i Srbiji sklapaju bilateralne sporazume i to na bazi interesa koje imaju, a ne da im neko odozgo to sugeriše", rekao je Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, Srbija i Srpska čine jedan korpus, koji ponekad ima različite ekonomske interese.

"Djelujemo u različitim geopolitičkim cjelinama što ponekad stvara razlike u ekonomskim interesima, ali imamo zajednički cilj da upravo ovakvim manifestacijama bliske odnose Srbije i Srpske učinimo još čvršćim", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da jedva čeka skoru manifestaciju pod nazivom "Dani Srbije u Republici Srpskoj".

"Dane Republike Srpske u Srbiji" karakterisao je kulturni, umjetnički, prosvjetni, naučni, kao i privredni značaj.

Organizator manifestacije bilo je Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, uz podršku zavičajnih udruženja Srba iz BiH.

Osim Mutabdžije, prisutnim u Srpskom narodnom pozorištu obratili su se i Mirko Majstorvić u ime zavičajnih udruženja, kao i Vanja Vučenović član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu.

Završnoj svečanosti prisustvovao je Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, predstavnici Vlade Srbije, kao i brojne druge ličnosti društvenog i javnog života Novog Sada i Vojvodine.

Nakon akademije u holu Srpskog narodnog pozorišta upriličena je izložba narodnih nošnji iz pojedinih krajeva Republike Srpske, a služena je i bogata trpeza na kojoj su se našli najpoznatiji gastronomski specijaliteti Srpske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti